Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010


Μετά και τη συνάντηση (Δευτέρα 22/02/10) που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κριτσωτάκης με εργαζόμενους της εταιρίας ΑΚΤΕΡ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η αντίστροφη πορεία για τους εργαζόμενους του ομίλου εταιριών ΑΚΤΕΡ ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2009, όποτε με το πρόσχημα των υπέρογκων εξόδων της εταιρίας, λόγω της κατασκευής ενός μεγάλου ιδιωτικού της project (κτίρια στη πλατεία Δικαστηρίων), ξεκίνησε η καθυστέρηση καταβολής των μισθών και υπερωριών του συνόλου του υπαλληλικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Από τότε και μέχρι σήμερα, η θέση των εργαζόμενων στην εταιρία συνεχώς χειροτερεύει. Μόνο που στα προσχήματα της διεύθυνσης, προστέθηκε και αυτό της γενικότερης κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, της καθυστέρησης έναρξης μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ στο Νομό, κλπ.
H αιτία βέβαια για την εξέλιξη αυτή της εταιρίας είναι άλλη: Η εταιρία διαχειρίστηκε την τελευταία δεκαετία ένα πακτωλό χρημάτων από έργα του Γ ΚΠΣ, επί χρόνια σχεδόν μονοπωλούσε τα Δημόσια έργα του Νομού και ήταν από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη κινητή και ακίνητη περιουσία. Η εξέλιξή της αυτή οφείλεται στη χρόνια κακοδιαχείριση, τις σπατάλες, τα μεγάλα και χωρίς σχεδιασμό οικονομικά ανοίγματα και τις κινήσεις υψηλού ρίσκου που έκανε, όπως και στην εκτέλεση μιας σειράς έργων με υπερβολικές εκπτώσεις περιμένοντας προφανώς να βγάλει τα «σπασμένα» από αλλού…
Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε κάποια στιγμή στο σημείο, η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση των δεδουλευμένων να θεωρείται από τη διεύθυνση αυτονόητη, η πληρωμή επιδομάτων και υπερωριών πολυτέλεια, η τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας πεδίο αλχημειών και μαγειρεμάτων.
Σήμερα, οι καθυστερούμενοι μισθοί και υπερωρίες στους εργαζόμενους της εταιρίας ξεπερνούν τους 6 μήνες με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, καθώς μεταξύ των άλλων, τα εξώδικα των τραπεζών, λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, πέφτουν βροχή.
Επιπλέον, η μητρική εταιρία του Ομίλου, ΑΚΤΕΡ ΑΤΕ, στην οποία υπάγονται οι εργαζόμενοι, είναι εδώ και ένα χρόνο «ανενεργή» (δεν προβαίνει σε νέες δημοπρασίες δημοσίων έργων) καθώς δε φαίνεται να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ λειτουργεί κυρίως, ως υπεργολάβος δημοσίων έργων, ανάδοχοι των οποίων είναι άλλες εταιρίες του ίδιου ομίλου!
Από το Νοέμβριο του 2009 και το Φεβρουάριο του 2010, 13 εργαζόμενοι της εταιρίας (χειριστές, οδηγοί και μηχανικοί έργου) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν προβεί σε αγωγές για ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Δυστυχώς όμως, η διεύθυνση δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς γνωρίζει πως οι υποθέσεις αυτές αργούν να εκδικαστούν, εκμεταλλευόμενη όλο το χρόνο για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.
Μπροστά στους εργαζόμενους λοιπόν, είτε αυτοί επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, είτε να διεκδικήσουν δυναμικά τα δεδουλευμένα τους ορθώνεται ένας τοίχος και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως η συγκεκριμένη εταιρία συνεχίζει να εμφανίζεται ως εργολάβος ή υπεργολάβος Δημοσίων, Δημοτικών και Νομαρχιακών έργων και να εισπράττει λογαριασμούς χωρίς κανένας φορέας να ασχολείται για το αν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους της.
Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς του Νομού να πάρουν θέση για αυτή την κατάσταση και να σταματήσουν να επικαλούνται την οικονομική κρίση, όχι μόνο γιατί γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά, κυρίως, γιατί το μέλλον των εργαζομένων του νομού στην κατασκευή δεν μπορεί να είναι αυτό που επιφύλαξε για τους εργαζομένους της η εταιρία ΑΚΤΕΡ.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει παρέμβαση στον Περιφερειάρχη Κρήτης και το Νομάρχη Χανίων για το θέμα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης σχετικής ερώτησης στη Βουλή».