Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ένας απόηχος από το αμαρτωλό παρελθόν κυριαρχίας εκείνων των αγροτοσυνδικαλιστών που εξέθρεψαν και στήριξαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα του δικομματισμού Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ, ήλθε αυτές τις μέρες από τις αίθουσες του Δικαστηρίου, όπου δικάζονται οι φερόμενοι ως δράστες μεγάλης υπεξαίρεσης λαδιού που ανήκε σε αγρότες. Παρακολουθήσαμε μέσω του τοπικού τύπου την παρέλαση συνεταιριστικών στελεχών και μαρτύρων υπεράσπισης, παραπειστικές τοποθετήσεις, εκτός τόπου και χρόνου «μαρτυρίες». ΌλΆ αυτά ξετυλίχτηκαν μπροστά σε μια κοινωνία που και ξέρει και θυμάται.

Αν είναι αλήθεια πως για όλα αυτά που συνέβησαν και κατέστρεψαν τους Συνεταιρισμούς φταίνε οι πολιτικοί και τα κόμματα εξουσίας που τους τα επέβαλαν, άλλο τόσο είναι αλήθεια πως αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές χρειάστηκαν πρόθυμους Υπηρέτες, και τους βρήκαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χωρίς δισταγμό, επέβαλλε με κάθε δυνατό μέσον την εκάστοτε κομματική γραμμή.

Στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου, βεβαίως, οι διαχρονικά υπεύθυνοι των Ενώσεων ενέχονται για κάτι πολύ σοβαρότερο : για τη διάλυση, ουσιαστικά, των Ενώσεων και γενικότερα του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στα Χανιά. Όλοι αυτοί, έξω και πέρα από δικαστικές διαδικασίες, οφείλουν να εξηγήσουν πρώτΆ απΆ όλα στον αγρότη και στην αγρότισσα των Χανίων, πώς έφτασε το χρέος τεσσάρων Ενώσεων του Νομού μας στο δυσθεώρητο ύψος των 10,5 δισεκατομμυρίων δρχ. (30.814.380 ¤). Τόσο ήταν το συνεταιριστικό έλλειμμα που διαπίστωσε το 2003 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε ορίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ όταν ανέλαβε την εκπόνηση Σχεδίου Σύμπραξης/ Συγχώνευσης. Χρέος που λογικά και εφΆ όσον για τα έτη 2001,2002 και 2003 δεν υπήρχαν ισολογισμοί προς έλεγχο, θα πρέπει να δημιουργήθηκε ανάμεσα στα έτη 1997, που έγινε διαγραφή παλιότερων χρεών, και το 2000 (!!). Χρέος που μάλλον πρέπει να ήταν ακόμα μεγαλύτερο και απΆ αυτό που διαπίστωσε τότε η έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτό το ίδιο διάστημα φέρεται να έγινε η υπεξαίρεση του ελαιολάδου των παραγωγών στην οποία αναφέρεται και η συγκεκριμένη δίκη.

Έχομε τη σταθερή πεποίθηση ότι δεν φτάνει να καταδικάσομε μόνο το αμαρτωλό παρελθόν. Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Νομού μας πρέπει να ενωθούμε και να επιχειρήσομε ένα νέο ξεκίνημα. Μακριά από παλαιοκομματικές εξαρτήσεις, με πρόσωπα άφθαρτα και κυρίως με θεσμούς διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας και ελέγχου.

Αν οι Συνεταιρισμοί, με τη μορφή που τους γνωρίσαμε, πέθαναν, δεν χρειαζόμαστε μνημόσυνα αλλά δράση. Δεν παραγράφομε, δεν συγχωρούμε. Προχωράμε. Μέσα σε μια αναγεννητική προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού Λαού, με μια καινούργια Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το συνεταιριστικό Κίνημα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να υποστηρίξομε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αυτήν την ανάγκη και καλούμε σε συμπόρευση και κοινή δράση κάθε ζωντανό παραγωγικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου στα Χανιά

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
Αγροτικό Τμήμα