Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη στις δικαστικές φυλακές Αγιάς πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατά τη διάρκειά της είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διευθυντή κ. Κλαπάκη κι εκπροσώπους των εργαζόμενων για τα προβλήματα της φυλακής και τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο κ. Σταθάκης διαπίστωσε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή η σύγχρονη φυλακή εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού σε πολλές ειδικότητες, που δεν επιτρέπει να λειτουργούν οι 2 από τις 5 πτέρυγές της και να επιτελεί το έργο για το οποίο προορίζεται. Το αποτέλεσμα είναι οι κρατούμενοι να στοιβάζονται ανά 5 σε κελιά 3 ατόμων βιώνοντας απαράδεκτες συνθήκες και οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς και τις ειδικές ανάγκες που υπάρχουν.

Την κατάσταση επιδεινώνει η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο για πέμπτη συνεχή ημέρα. Η πανελλαδική αυτή κινητοποίηση έρχεται ως αντίδραση στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού σημείωσε πως σε περιόδους κρίσης οι ευάλωτες ομάδες πλήττονται περισσότερο, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», δηλαδή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους. Επεσήμανε επίσης, πως δεν απαιτείται νέος σωφρονιστικός κώδικας και διαπίστωσε, πως η βελτίωση της κατάστασης συνδέεται με την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη λήψη μέτρων όπως ο διαχωρισμός κρατουμένων, η ημιελεύθερη κράτηση, η κοινωφελής εργασία, η κοινωνική επανένταξη, η αύξηση των αγροτικών φυλακών κ.ά., προϋποθέτει δηλαδή πολιτική βούληση που μπορεί μάλιστα να έχει οικονομικό όφελος, χωρίς οποιοδήποτε κόστος.