Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Στο σφυρί το πρώην ΘΨΠΧ. Σκοπιμότητα ή ανικανότητα των Βουλγαράκη – Σκουλάκη που αδράνησαν επί μήνες στο αίτημα του Πολυτεχνείου;
Η είδηση για την πώληση του πρώην ΘΨΠΧ από το ΤΑΙΠΕΔ, συνδέεται με την αδιαφορία που επέδειξαν οι τοπικές αρχές (Δήμο – Αντιπεριφέρεια) στο αίτημα της Πολυτεχνικής κοινότητας για αξιοποίηση των κτιρίων του ως φοιτητική στέγη – που υπήρξε ίσως και το μοναδικό ουσιαστικό αίτημα αξιοποίησης του συγκροτήματος αυτού. Αν γνώριζαν ότι το παλιό ψυχιατρείο ήταν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, τότε αποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους και εξηγείται η αδιαφορία τους. Αν δεν το γνώριζαν, τότε αποδεικνύεται η ανικανότητά τους, αφού εδώ και μήνες θα μπορούσαν να έχουν απαιτήσει και κατοχυρώσει τη χρήση του ΘΨΠΧ για τις ανάγκες του Πολυτεχνείου.
Με ανυπέρβλητη υποκρισία ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης που τάχα αιφνιδιάστηκε, εκφράζει την οργή του για το γεγονός, παρότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για το ότι χάθηκε η ευκαιρία να παραμείνει το κτίριο αυτό στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Την ίδια εξάλλου υποκρισία επέδειξε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου. Παράλληλα σιωπεί ένοχα ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Σκουλάκης που αρνήθηκε επίμονα να ασχοληθεί με το θέμα της στέγασης των φοιτητών ως "αναρμόδιος".
Αλλά και δικαιώνει με το χειρότερο τρόπο, όλους εμάς που καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε το πόσο σημαντικό ήταν να εκλεγούν στην Περιφέρεια και στους Δήμους παρατάξεις του αντιμνημονιακού μπλοκ και διακυρήσσαμε πως, αν θέλει μια δημοτική αρχή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών της και το καλό του Δήμου δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει αντιμνημονιακή πολιτική.
Σε άρθρο μου μόλις πριν από ένα μήνα εξηγούσα πως η αντιμνημονιακή δημοτική πολιτική αφορά τη συνολικότερη οπτική με την οποία βλέπει μια δημοτική αρχή τα πράγματα και έδινα ως παράδειγμα, το θέμα της στέγασης των 100 και πλέον φοιτητών του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ, με το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή αρνήθηκε να ασχοληθεί ουσιαστικά, είναι ένα θέμα που αφορά την τοπική ανάπτυξη με την έννοια της αναβάθμισης μιας γειτονιάς, όπως του πρώην ΘΨΠΧ λόγω της έντονης φοιτητικής κίνησης και την τοπική οικονομία, λόγω της παραμονής νέων ανθρώπων -δυνάμει καταναλωτών- στην πόλη μας.
Το ότι οι Χανιώτες έκαναν λάθος επιλογές και σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, άρχισε ήδη να γίνεται φανερό. Ας ελπίσουμε, πως η λαίλαπα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί και αφορά όλους τους δημόσιους χώρους και τις παραλίες, περνώντας πάνω από το "πτώμα" της ουδετερότητας της νέας δημοτικής αρχής, θα συναντήσει τις αντιστάσεις όσων πολιτών απέμειναν να αντιστέκονται σ' αυτόν τον τόπο.

Γ.Γυπάκης
Πηγή: www.tokaravani.gr