Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Του Νίκου Τζάρα
 
Είναι πανανθρώπινη παραδοχή το ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αντιστέκονται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, οι κοινωνίες να υπερασπίζονται τις αξίες που τις συνέχουν και οι λαοί να προασπίζονται την ανεξαρτησία τους .

Τα παραπάνω βασικά δικαιώματα έχουν καταχτηθεί με αγώνες και θυσίες που στην πραγματικότητα αποτέλεσαν μονομερείς πράξεις αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση , καθώς πραγματώθηκαν ενάντια στις ορέξεις και διαθέσεις των κάθε λογής καταπιεστών.

Για να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας, μονομερείς πράξεις αντίστασης-απελευθέρωσης και διεκδίκησης έκανε ο Ελληνικός λαός το 1821,το 1940, στην κατοχή, στο Πολυτεχνείο αλλά και στους δρόμους ,στα εργοστάσια και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητώντας Ελευθερία, Δημοκρατία, Παιδεία, Ψωμί και Αξιοπρέπεια.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Νικηταράς, ο Γλέζος, ο ‘Αρης Βελιουχιώτης, χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές διακατεχόταν από την εξαίσια εμμονή πραγμάτωσης μονομερών πράξεων που την διαπερνούσε το πνεύμα Αντίστασης και που χωρίς αυτή δεν θα υπήρχαμε σαν κρατική οντότητα.


Σήμερα στην Ελλάδα των μνημονίων όπου η μόνη δυνατότητα που δίνεται στις Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι αυτή της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των δανειστών, η ιδέα της αποκατάστασης της κανονικότητας της λειτουργίας του κράτους με την λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της Αριστεράς και προάσπισης των συμφερόντων του λαού θεωρούνται εκ προοιμίου από τους εκφραστές του συστήματος που μας οδήγησε στην κρίση , επικίνδυνες μονομερείς ενέργειες καθώς θα είναι αντίθετες με εκείνες που θέλουν την Ελλάδα «πειραματόζωο» , «αποικία χρέους» «αποθήκη φτηνού εργατικού δυναμικού» και «περιθωριοποιημένων υπάρξεων».

Κατά αυτούς η Ελληνική βουλή θα πρέπει να ψηφίζει πρϋπολογισμό και άλλους νόμους που θα της υποδεικνύουν οι δανειστές και δεν θα τους διαβάζουν οι βουλευτές ,να ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις τους, να τους ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική, να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο και η Κυβέρνηση να συντονίζει το έργο της καταστροφής που θα δημιουργεί ευκαιρίες στους γύπες επενδυτές.

Με την καλλιέργεια της θεωρίας της επικινδυνότητας των μονομερών ενεργειών τα συστημικά κόμματα και τα φερέφωνά τους αντιτάσσουν απέναντι στο πνεύμα Αντίστασης που αναδεικνύει η Ριζοσπαστική Αριστερά και τα κινήματα το πνεύμα του Φόβου και της Υποταγής με στόχο την καταρράκωση του ηθικού του Ελληνικού Λαού ώστε να υποστεί μοιρολατρικά τα δεινά που του επιφυλάσσει το σύστημα. Αναβιώνουν έτσι την νοοτροπία του Ραγιαδισμού του οποίου είναι οι ιστορικοί επίγονοι.

Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα των ηττοπαθών και των προσκυνημένων. Ο Ελληνικός Λαός έχει να πιαστεί από τα ιστορικά παραδείγματα και τα υποδείγματα των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα να ενστερνιστεί το Πνεύμα Αντίστασης και να διεκδικήσει την Αξιοπρέπεια που του στερεί το σύστημα . Ο δρόμος των αγώνων και των λαϊκών καταχτήσεων είναι μπροστά.