Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Με δοξολογία, ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα και κατάθεση στεφάνων εορτάστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θυμιανής στα Σφακιά η επέτειος της επανάστασης του 1821 στη Κρήτη παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, των Βουλευτών Χανίων κ. Πολάκη και κ. Βαγιωνάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, του Διοικητού της 7ης ΥΠΕ Κρήτη κ. Ηγουμενίδη, του Δημάρχου Σφακίων κ. Ζερβού, των Θρησκευτικών ,Στρατιωτικών και Πολιτικών αρχών του τόπου καθώς και πλήθος κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση του εορτασμού οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Σφακίων όπου ήδη βρισκόταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.

Μετά τον Αγιασμό του Ιατρείου τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, πρώην Δήμαρχος Σφακίων, όπου με έκδηλη συγκίνηση, καθώς το ιατρείο υπήρξε για εκείνον έργο ζωής, αναφέρθηκε στην διαδρομή μέχρι την λειτουργία, τα εμπόδια που συνάντησε, αλλά και τους Σφακιανούς που στήριξαν και αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια.
Στην ομιλία του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στις συνθήκες πρωτοβάθμια περίθαλψης που συνάντησε όταν ανέλαβε Δήμαρχος Σφακίων «Όταν διαπίστωσα πως οι Σφακιανοί ακόμα και για απλές εξετάσεις ρουτίνας έπρεπε να μετακινηθούν στα Χανιά, όταν έβλεπα πως τούτο ο τόπος είχε ξεχαστεί και οι υγειονομικές υπηρεσίες ήταν ανύπαρκτες έβαλα στόχο να δημιουργήσω ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που θα δώσει λύση στα προβλήματα των Δημοτών. Στην αρχή με τη υποστήριξη και δωρεά των απανταχού Σφακιανών παραλάβαμε το ειδικά διαμορφωμένο σκάφος που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε έκτατες ανάγκες, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, αλλά δεν παρεκκλίναμε από τον κεντρικό στόχο μας, την δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου.
Γι αυτό και σήμερα είμαι βαθειά συγκινημένος. Το Πολυδύναμο Ιατρείο θα λειτουργήσει αμέσως με αποσπασμένους ιατρούς από το Κ.Υ Βάμου, που προσωρινά θα το στελεχώσουν έως την μόνιμη πρόσληψη που θα ακολουθήσει, με Νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό ,αλλά και με την θεσμοθέτηση χρόνου χορήγησης ειδικότητας γιατρών.
Θα λειτουργήσει πρότυπα και θα αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας και χρηστής διαχείρισης αφού ακόμα και στον εξοπλισμό του εξοικονομήθηκαν χρήματα με την εξασφάλιση τιμών πολύ χαμηλότερων από τις τιμές που προμηθεύονται τα δημόσια αλλά και ιδιωτικά ιατρεία.»

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τόνισε την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για να διαχειριστεί την εικόνα κατάρρευσης των δομών Υγείας καθώς εγκαταλείφθηκαν από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις.
«Η υποτιθέμενη μεταρρυθμιστική παρέμβαση, πριν από ένα χρόνο, οδήγησε σε πλήρη διάλυση των δημόσιων δομών και είμαστε σε μία περίοδο που έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο πολίτης για να έχει πρόσβαση σε φάρμακο, σε εξετάσεις, σε ιατρική παρακολούθηση. Η προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι, πρώτον, να υπάρξει μια ανακούφιση της κοινωνίας, αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, δεύτερον, να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών με νύχια και με δόντια και, τρίτον, να προκαλέσουμε μία ριζική αναδιοργάνωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής σε ότι αφορά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων τόνισε: «θα το στελεχώσουμε και άμεσα, με επικουρικό προσωπικό, και με τις προκηρύξεις που θα δώσουμε τώρα στην ΥΠΕ. Θα στελεχωθεί με το ανάλογο και απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε πραγματικά να είναι μία δομή ζωντανή, που θα εμπνέει αυτό ακριβώς που εμείς θέλουμε ως πολιτική ηγεσία: ασφάλεια στους ανθρώπους. Ότι δεν είναι ξεχασμένη σε αυτήν την περιοχή, ότι στα νησιά μας γενικά θα λειτουργήσει η έννοια της ισοπολιτείας, γιατί όλοι είναι φορολογούμενοι και όλοι πληρώνουν για να έχουν αυτές τις υπηρεσίες της πολιτείας».

Τέλος ο Δήμος Σφακίων παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν όλοι οι προσκεκλημένοι που είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά Σφακιανά εδέσματα.