Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ως «σημαντικό βήμα σεβασμού βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου αναφορικά με τη νομική μετάβαση φύλου, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 10/10, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, πολλοί από εμάς είτε αγνοούσαν, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους παρέκαμπταν».
«Με το παρόν νομοσχέδιο διευκολύνεται η διόρθωση φύλου για όσους συμπολίτες μας το επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξευτελιστικές ή βάναυσες διαδικασίες, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή η ύπαρξη προηγούμενης ιατρικής αγωγής. Η διόρθωση φύλου μετατρέπεται σε απλή και διακριτική διαδικασία με εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου για τον πολίτη, αλλά και για την έννομη τάξη και κατ’ επέκταση για το κράτος, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο που έχει να αναθεωρηθεί από το 1976» τόνισε η κα Βαγιωνάκη.
Επιπλέον, υπενθύμισε προς «όσους ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν» όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «η υπεράσπιση των δικαιωμάτων αποτελεί συνταγματική επιταγή, αλλά όχι μόνο: Είναι μια τιτάνια προσπάθεια, σε προοδευτικό πλαίσιο, για μια κοινωνία με λιγότερες διακρίσεις και τελικό στόχο την οριστική εξάλειψή τους για όλους».
«Στην προσπάθεια μας αυτή, επιδιώξαμε ευρεία διαβούλευση, ακούσαμε με σεβασμό όλες τις απόψεις, αφουγκραστήκαμε τις εισηγήσεις φορέων, συλλογικοτήτων, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, εξετάσαμε με ενδιαφέρον απόψεις μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν ταχθεί θετικά όσον αφορά στην κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος και αναζητήσαμε εμπειρία από τα δεκάδες ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν υιοθετήσει αντίστοιχη νομοθεσία» συνέχισε η βουλευτής για να συμπληρώσει: «Είμαστε σίγουροι, ότι είναι ώριμη η έλευση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ξέροντας όμως παράλληλα, ότι ακόμα κι αν αυτό ψηφιστεί χρειάζεται δουλειά στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στους χώρους δουλειάς, αλλά και θεσμικά, καθώς οι αλλαγές των κοινωνικών στάσεων απαιτούν χρόνο και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις».
Στη συνέχεια η κα Βαγιωνάκη μέμφθηκε τη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο πολιτικός θα πρέπει να τοποθετείται νηφάλια και με βάση την λογική, αλλά και την πραγματική, τη συνολική εικόνα και όχι να αναπροσαρμόζει τις απόψεις του ανάλογα με τη συγκυρία, τη θέση ευθύνης ή τις διαθέσεις της εκλογικής πελατείας. Αντίστοιχα ένας κομματικός οργανισμός τόσων δεκαετιών όπως η ΝΔ, επιτρέπεται  να παραπαίει ανάμεσα σε φιλελεύθερες και ακραία συντηρητικές διχαστικές αντιλήψεις; Και τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ ο οποίος υποσχόταν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ότι θα εξετάσει θετικά το νομοσχέδιο και τώρα παλαντζάρει στο βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων;».
Κλείνοντας η βουλευτής Χανίων σχολίασε: «Παρατηρείται στη δημοσία συζήτηση ένας πανικός για το ότι η νομική αναγνώριση αποτελεί προσπάθεια επιβολής ενός συγκεκριμένου πρότυπου για το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και νομίζω ότι πίσω από αυτήν την θέση κρύβεται η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κοινωνία και τους ανθρώπους, κρύβεται η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις δυνατότητες που τους δίνονται και άρα είναι προτιμότερο το να περιθωριοποιούμε και να καταπιέζουμε μια μερίδα της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να υιοθετούμε τον πατερναλισμό σαν κοινωνική και θεσμική πρακτική, αντίθετα μπορούμε και είναι αναγκαίο να δείξουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ανθρώπων να παίρνουν επιλογές για την ζωή τους».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο καλούμαστε και καλείστε να απαντήσετε σε πολλά περισσότερα από την υπεράσπιση ενός αυτονόητου δικαιώματος. Καλούμαστε και καλείστε να απαντήσετε για την υπεράσπιση του πυρήνα της δημοκρατίας μας. Για τον οποίο μπορούμε να συζητούμε μόνο για τη διεύρυνσή και όχι για τη μετάλλαξη ή τη μεταμόρφωσή του» κατέληξε.
Δείτε το απόσπασμα από την τοποθέτηση της κ. Βαγιωνάκη στη Βουλή: