Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

«Σε έναν χρόνο θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο καταδεφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχουν τελεσιδικήσει 3.200 περιπτώσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αποκατάσταση της νομιμότητας με ταχείς ρυθμούς. «Ξεκίνησε η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία με απευθείας ανάθεση, συλλογικού κόστους 135.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί διεθνής διαγωνισμός. Οι πρώτες κατεδαφίσεις θα γίνουν στην παραλιακή Αθήνας-Σουνίου. Πρόκειται για παλιές αυθαιρεσίες που τελεσιδίκησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 αλλά και για νεότερα κτίσματα. Έχει γίνει αυστηρή επιλογή στα πρώτα 20 που θα κατεδαφιστούν».
Σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η προετοιμασία (δηλαδή η ανάθεση του έργου σε εταιρεία) θα κρατήσει περίπου 20 μέρες και στα μέσα Σεπτεμβρίου και έχουμε τα πρώτα γκρεμίσματα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων είναι μέσα στους 210 που έχουν παραλάβει τις ειδοποιήσεις. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς και ρέματα, όπως επίσης και παραδοτέα, αυτά δηλαδή για τα οποία έχουν συναινέσει οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.
Διευκρίνισε ότι «πολλά ήταν παραδοτέα από το 2015 ή και νωρίτερα». Μιλώντας για την αδράνεια της πολιτείας μέχρι σήμερα, υποστήριξε ότι «είναι περίπλοκη η διαδικασία, με υψηλούς βαθμούς προστασίας και αργόσυρτους ρυθμύς. Τώρα πια υπάρχει ευρύτερη συνείδηση ότι αυτό το θέμα πρέπει να προχωρήσει».
Πρόσθεσε ότι «διπλασιάσαμε τους πόρους στο πράσινο ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, για να προχωρήσουμε γρήγορα. Ισχυρό άλλοθι μέχρι τώρα ήταν οι περιορισμοί στους πόρους. Σε έναν χρόνο θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βασικός στόχος μας είναι η διευκόλυνση της προσβασιμότητας στις ακτές και η υψηλή περιβαλλοντική προστασία. Μέχρι τώρα δεν ήταν αυτεπάγγελτη διαδικασία για τα αυθαίρετα, έπρεπε να υπάρχει καταγγελία».
Σε σχέση με το ακίνητο στον περίβολο του οποίου είχαν εγκλωβιστεί και κάηκαν 26 άτομα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «στείλαμε επιθεωρητές στο εστιατόριο, αναμένουμε το πόρισμα, φαίνεται ότι προκύπτει ότι ήταν πλήρως αυθαίρετο». Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που προηγήθηκαν τόνισε ότι αφορούσαν τα εκτός σχεδίου ενώ εξαιρούνται αιγιαλοί, ρέματα και δάση. «Ξεχωρίσαμε τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις και δώσαμε παράταση σε αυθαίρετα που έχουν χτιστεί εκτός σχεδίου. Αναφερόμενος στις πρόσφατες διακοπές ρεύματος στην Αττική, ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι «η αποκατάσταση έγινε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε δύο ώρες, ήταν μία από τις ιδιωτικοποιήσεις που ανατρέψαμε αυτή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε λίγα χρόνια θα είναι διπλάσιας αξίας και κλίμακας σε σχέση με σήμερα. Δεν είναι μια γερασμένη εταιρεία χωρίς προοπτική, όπως λέγεται».