Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Χειμαρρώδης στον λόγο, παθιασμένος στις θέσεις. Ο Παύλος Πολάκης μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Εφ.Συν.» και απαντά αυθόρμητα για τον Τσίπρα και το διάγγελμα της Ιθάκης, την επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, την ανάγκη αλλαγής της δομής του κράτους, τον ανασχηματισμό και τις δηλώσεις του για την τραγωδία στο Μάτι.

● Τα μνημόνια τελείωσαν. Για τους πολίτες και τη ζωή τους πότε θα τελειώσουν τα δύσκολα;
Νιώθουμε μια δικαίωση για την επιλογή που κάναμε το καλοκαίρι του ’15. Οταν κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος όμως δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ετοίμαζαν και είχαν συμφωνήσει για τη χώρα ο Σαμαράς και η προηγούμενη κυβέρνηση. Δώσαμε κάποιες δυνατότητες με αυτή τη συμφωνία να στηρίξουμε τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, το οποίο και κάναμε.
Θεωρώ ότι η Ιστορία έγραψε ότι τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μέσα από το σύστημα εξουσίας που είχαν φτιάξει, μέσα από το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο της εξαγοράς, του πελατειακού κράτους και του «μαύρου» χρήματος που είχαν διαμορφώσει, χρεοκόπησαν τη χώρα.
Την έβαλαν στην «κρεατομηχανή» που λέγεται μνημόνια και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με τη στήριξη που έδωσε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ αυτές τις συνθήκες της επιτροπείας και της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.
● Και τώρα λοιπόν όλα έγιναν ρόδινα;
Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε περπατάμε «με λυμένες τις κοτσίδες στα λιβάδια». Ομως επαναποκτούμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για το πώς πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα, υλοποιώντας κάποιες δεσμεύσεις.
Από δω και πέρα πρέπει να αρχίσουν να βγαίνουν τα αγκωνάρια που έκατσαν στην πλάτη του λαού. Σιγά σιγά με βήματα.
Χαράζοντας μια άλλη στρατηγική για την ανάπτυξη γιατί πρέπει να ξαναπαραχθεί πλούτος σ’ αυτή τη χώρα, ο οποίος θα διανέμεται δίκαια, θα παράγεται διαφορετικά και θα διανέμεται διαφορετικά, όχι δηλαδή μοιράζω τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή τα κρατικά χρήματα σε δέκα, είκοσι, τριάντα, εβδομήντα οικογένειες και δεκαπέντε χιλιάδες ακολούθους τους και οι υπόλοιποι στην πείνα.
● Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πετύχουν αυτά που περιγράφετε;
Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αλλάξει το κράτος. Να αποκεντρώσουμε τις δομές με αποφασιστικές και αδειοδοτικές αρμοδιότητες. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά από εδώ και πέρα.
Δομήθηκε ένα κράτος το οποίο είχε τρία βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι ήταν πελατειακό. Για να μπορέσει η Δεξιά να στηρίξει το κράτος της, που κέρδισε με τη βοήθεια των ξένων μετά τον Εμφύλιο, έπρεπε να ελέγχει το σύμπαν.
Το δεύτερο ήταν ότι διακινούσε «μαύρο χρήμα». Αυτό κρατάει χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ και η εκσυγχρονιστική του εκδοχή την εποχή του Σημίτη αυτό το έκανε «νόμο κίνησης της κοινωνίας». Δεν προχωρούσε τίποτα αν δεν υπήρχε παράλληλα και η διακίνηση «μαύρου» χρήματος.
Το τρίτο είναι μια τεράστια γραφειοκρατία και είχε αποτέλεσμα ένας μηχανισμός να είναι εχθρικός σε μια διαδικασία δίκαιης ανάπτυξης, γιατί όλα φιλτράρονταν μέσα από τα συμφέροντα του ιδιοτελούς αυτού μηχανισμού και των πολιτικών του προστατών.
Αυτό το πράγμα υπάρχει και σήμερα. Εχει δεχτεί χτυπήματα σε αρκετά σημεία, όμως ο πυρήνας παραμένει.
Το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι λοιπόν τα υπουργεία, οι κεντρικοί μηχανισμοί του κράτους να κάνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Να βγάζουν το σχέδιο, να διαθέτουν τους πόρους και να θέτουν τους κανόνες. Και στο τέλος, να ελέγχει τις από κάτω δομές.
Δεν κάνει αυτά το κεντρικό κράτος έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα. Αυτό θα είναι τεράστια απελευθέρωση παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής κοινωνίας.
● Μέσα σ’ έναν χρόνο αυτό -όπως το ακούω- δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί.
Χωρίς αυτό, κ. Κουκλουμπέρη, η άλλη Ελλάδα δεν φτιάχνεται. Και κάτι ακόμη... Πρέπει να λειτουργήσει πιο γρήγορα η απονομή δικαιοσύνης. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που μας χρεοκόπησαν.
Και δεν είναι απλά λαϊκή απαίτηση, μια ηθική απαίτηση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσει το εγκατεστημένο σύστημα.
Δεν είναι δυνατόν όσοι «έφαγαν» «μαύρο» χρήμα από τις υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων, εκείνοι που όταν έλειπαν φάρμακα από καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία μοίραζαν εκατομμύρια ευρώ διαφημιστική δαπάνη στα μπάνερ του ΚΕΕΛΠΝΟ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να λένε ότι δεν συνέβη τίποτα.
● Στον ορίζοντα όμως, υπάρχουν κάποια μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, που θα προκαλέσουν πόνο και δυσαρέσκεια...
Είναι σαφές πλέον ότι με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και των δημόσιων εσόδων, το επόμενο έτος θα συνταχθεί ένας προϋπολογισμός που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων. Αυτό θα αποφασιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.
● Τα μέτρα στήριξης των πολιτών που πρόκειται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα θυμίζουν παροχές προ κρίσης;
Οχι. Η λύση δεν είναι να γυρίσουμε στο κράτος της μίζας και της συναλλαγής πριν από το 2009. Η λύση είναι να επανακτήσουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, με αυξήσεις στους μισθούς, διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδύναμων, με ανακούφιση των τίμιων μεσαίων στρωμάτων που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης, γι’ αυτό και θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις από το υπερπλεόνασμα.
Θα πρέπει προσεκτικά να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Ολα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα ο κόσμος να δει πραγματική βελτίωση στην καθημερινότητα.
● Πολλοί ενοχλήθηκαν με όσα είπε ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη. Υποστήριξαν δηλαδή ότι ήταν διχαστικός και αντί για σχέδιο εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων...
Μπούρδες λένε. Και το λένε αυτοί, οι οποίοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Από πότε είναι διχασμός να πεις ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, γιατί είναι διχαστικό αυτό; Ποιο είναι το ενωτικό; Ο,τι φάγαμε φάγαμε, καλά καμωμένα είναι όλα και είμαστε όλοι αδέρφια;
Ε, μα δεν είμαστε όλοι αδέρφια, ρε παιδιά, τι να κάνουμε; Δεν είναι το 1,5 εκατ. άνεργοι με αυτούς που στα χρόνια του Μνημονίου κονόμαγαν τα άντερά τους μέσα από ληστρικές συμβάσεις του Δημοσίου ή από πελατειακού χαρακτήρα δουλειές με τα υπουργεία.
Από πότε είναι αδελφός αυτός ο οποίος λόγω των περικοπών των δανειστών έχασε τη δουλειά του και αυτός και η γυναίκα του, ξενιτεύτηκε το παιδί του...
Από πότε είναι αδελφός αυτός με τον τύπο ο οποίος έπαιρνε για να βάζει ένα μπάνερ σε ένα σάιτ που το έβλεπαν 500 άτομα τον χρόνο 15 χιλ. ευρώ τον μήνα;
● Αρα από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές θα έχουμε επανάληψη του συνθήματος «ή εμείς ή αυτοί» του 2015...
Για το «ή εμείς ή αυτοί» πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι αυτοί. Το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρωθυπουργός.
Το σύστημα εξουσίας το οποίο βυσσοδόμησε στη χώρα και τη χρεοκόπησε δεν είμαστε εμείς. Και τώρα φωνάζουν για να επανέλθουν, γιατί νομίζουν ότι έχουμε πιει το νερό της λήθης.
● Πρόσφατα καλέσατε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να παραιτηθεί και να φύγει. Δηλαδή, όποιος διαφωνεί μαζί σας δεν έχει δικαίωμα να μιλά, κ. Πολάκη; Δεν είναι αυτό μια απολυταρχική λογική;
Να μιλήσουμε επί της ουσίας; Γιατί δεν κάνουν την ίδια κριτική σε αυτό που λέει ο κ. Στουρνάρας και κριτικάρουν εμένα;
● Λέει τη γνώμη του...
Κι εγώ τη γνώμη μου λέω. Μισό λεπτό, ο κ. Στουρνάρας είναι διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Και την παραμονή της καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, χωρίς προληπτικές γραμμές στήριξης, ο κ. Στουρνάρας -για να δικαιολογήσει τη δική του συμμετοχή στην καταστροφή της χώρας- επιλέγει να πει ότι η γνώμη του είναι η προληπτική γραμμή.
Το έχει πει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν, του απαντάω λοιπόν, γιατί το θυμήθηκε; Γιατί το ξανακάνει; Επειδή θέλει να σώσει τον εαυτό του και να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να υπονομεύσει τη χώρα.
● Για τον εαυτό του γιατί; Εχει να φοβηθεί κάτι;
Φυσικά και έχει να φοβηθεί. Δεν συμμετείχε στην καταστροφή της χώρας τα προηγούμενα χρόνια; Μαζί με τον Σαμαρά δεν έβγαλαν τους νόμους της μνημονιακής καταστροφής που έσπρωξαν τόσο κόσμο στο περιθώριο;
Η σύζυγός του δεν είχε προνομιακές σχέσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διαφημιστική δαπάνη, μια υπόθεση που διερευνά η δικαστική έρευνα;
● Για να επιστρέψω σε αυτό που ρώτησα πριν, η απονομή δικαιοσύνης, που είπατε, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Αφορά και πολιτικά πρόσωπα...
Φυσικά και προσωποποιείται. Σε αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας. Προφανώς.
Ο Στουρνάρας ήθελε να συνεχιστούν τα μνημόνια για να συνεχίζεται και η λιτότητα στον λαό. Διότι μόνοι τους κάποιοι, χωρίς τη βοήθεια των ξένων, δεν μπορούσαν να το κάνουν. Αυτό λέει.
Εμείς λένε ότι πρέπει να αποτινάξουμε τα μνημόνια, και το κάναμε. Αποκτούμε την αυτοτέλεια, ξαναστήνουμε την Ελλάδα στα πόδια της για να βγουν στην επιφάνεια οι πολλοί που είναι από κάτω και όχι οι λίγοι που είναι η ελίτ.
Αυτή η ελίτ χρεοκόπησε τη χώρα και δεν πλήρωσε τίποτα, αλλά τα μνημόνια φτιάχτηκαν έτσι για να μην «πειραχτούν» αυτοί. Και υπηρέτης αυτού του συστήματος είναι ο κ. Στουρνάρας. Γιατί να μην τον κριτικάρω; Και αυτόν και τον Παπαδήμο.
Τους πείραξε πολλούς που είπε ο Τσίπρας ότι τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες...
Αυτό δείχνει και τον βαθμό διαπλοκής πολλών ΜΜΕ με όλο αυτό το σύστημα εξουσίας κράτος-τράπεζες-ΜΜΕ που υπηρετώντας τα συμφέροντα 80-100 οικογενειών είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία...
● Θέλετε δηλαδή να μας πείτε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι;
Ολο το παλιό σύστημα που σπαρταράει σαν το ψάρι, ειδικά τώρα που φύγαμε από τη στενωπό, αγωνιά να περάσει στον κόσμο αυτή τη γραμμή, το «όλοι ίδιοι είναι». Οσο κι αν το προσπαθούν δεν θα το καταφέρουν.
Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εμείς ούτε πορφυρογέννητοι είμαστε ούτε κληρονομικώ δικαίω έχουμε τις θέσεις μας σήμερα ούτε κλέψαμε, όπως κατέκλεβαν αυτοί επί 20 χρόνια, και ακόμη και στους περιορισμούς των τελευταίων 2,5 ετών, όπου μπορούσαμε να στηρίξουμε τους αδύναμους, το κάναμε. Δεν είμαστε ίδιοι.
● Με αυτή την επιχειρηματολογία όμως θα βρείτε συμμάχους; Τους βάζετε όλους -πέραν του κόμματός σας- απέναντι, άρα πώς θα συναφθεί το λεγόμενο αντιδεξιό μέτωπο;
Απέναντι βάζουμε αυτούς που ήταν οργανικά στοιχεία του συστήματος διαπλοκής και θέλουν να επανέλθουν για να συνεχίσουν τα ίδια. Τον κόσμο δεν τον βάζουμε απέναντι, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία...
Το προσκλητήριο είναι προς τον κόσμο, σε ποιον να το απευθύνουμε; Στη Φώφη Γεννηματά, που έχει γίνει παρακολούθημα του κ. Μητσοτάκη; Μπορείς να φτιάξεις αντιδεξιό μέτωπο με την κ. Γεννηματά που ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει;
● Ο ανασχηματισμός θα σας βρει στην ίδια θέση; Θέλετε να παραμείνετε αναπληρωτής υπουργός Υγείας;
Εχουμε κάνει ήδη πολλά, το έργο ποτέ δεν τελειώνει. Εχω δηλώσει πολλές φορές ότι όλοι είμαστε στρατιώτες και ο στρατηγός επιλέγει.
● Κλείνοντας, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι είχατε δηλώσει ότι «το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά, ο τελικός αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα», και μετά η λέξη έγινε «μαυρίζει». Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση ή ήταν άλλο το νόημά της;
Παίχτηκε μια μεγάλη σπέκουλα στην προσπάθεια να επιτεθούν στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να τη ρίξουν. Ηταν σαφής η σκοπιμότητα όλου αυτού του ορυμαγδού. Και άρχισαν να γράφουν διάφορα για τον χώρο της Υγείας.
Κατ’ αρχάς, το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που είπα και διαστρέβλωσαν είναι ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια, υπήρξαν στιγμές ανείπωτου ηρωισμού εκείνο το απόγευμα και τη νύχτα, από το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό, τους βατραχανθρώπους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Περιφέρεια.
Υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλα πήγαν καλά, και ναι, «μαυρίζει» αυτή την εικόνα ηρωισμού, από τη στιγμή που υπήρξαν 95 νεκροί. Αυτό είναι κάτι πολύ βαρύ. Και μετά άρχισαν την επίθεση.