Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 και στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των συνεντεύξεων:
Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5
Για την επόμενη ημέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ο Υπουργός επισήμανε: «Η στρατηγική της κυβέρνησης θα διορθώνει κοινωνικές αδικίες και θα δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη. Δεν θα υπάρχει ακατάσχετη παροχολογία. Η κυβέρνηση, με βάση τα επιτυχημένα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχει, αφενός θα πάρει λελογισμένα μέτρα για να στηρίξει τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αφετέρου θα κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση της οικονομίας».
Ερωτηθείς εάν θα γίνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι η διαδικασία ξεκίνησε από την Αττική, με την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες εκτάσεις και ρέματα και θα προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Έχουμε, ήδη, ζητήσει τους αντίστοιχους καταλόγους και η ανταπόκριση είναι θετική. Παράλληλα, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, θα διπλασιαστούν οι πόροι από το Πράσινο Ταμείο που χρηματοδοτεί τη διαδικασία. Άρα, οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι θέμα εβδομάδων να ανακοινωθούν οι σχετικές εξαγγελίες», σημείωσε.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, σημειώνοντας πως η Επιχείρηση κάνει μεγάλη προσπάθεια για να επιλύσει το ζήτημα με τις ανεξόφλητες οφειλές. «Η οικονομική διαχείριση έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα. Άρα, δε νομίζω ότι τίθεται, σε αυτή τη φάση, θέμα αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος», υπογράμμισε. Σχετικά με τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι η ΔΕΗ έχει, εδώ και ενάμισι χρόνο, χαράξει πολιτική επέκτασης στα Βαλκάνια. «Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έκανε την πρώτη, αυτή επιχειρηματική κίνηση, σωστή κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα, τα πολιτικά υπονοούμενα δεν τα καταλαβαίνω, γι΄ αυτό και κάλεσα τη Ν.Δ. να μας πει πού θυμήθηκε το θέμα».
Σε ό, τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια: «Η κυβέρνηση υπέγραψε τις δύο μεγαλύτερες συμβάσεις ερευνών, δυτικά της Κέρκυρας και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είναι σεβαστή η καταστατική διαφωνία των Οικολόγων Πρασίνων, αλλά ως κυβέρνηση είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο να προχωρήσουμε».
102 FM της ΕΡΤ3
«Στόχος μας είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο» τόνισε ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος σε δύο πολύ μεγάλα έργα: τον ΤΑP που θα διοχευτεύει το αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία και τον κάθετο άξονα, τον IGB που ξεκινάει πλέον η κατασκευή του ακολουθώντας τη διαδρομή Ελλάδα- Βουλγαρία, με προοπτική διασύνδεσης με τη Σερβία. Ταυτόχρονα, επισήμανε ο Υπουργός, προχωρούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις καθώς δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ενοποίηση των αγορών ενέργειας των Βαλκανίων.
«Τα έργα που προανέφερα, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα, συνεπάγονται επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ τα αμέσως δύο -τρία επόμενα χρόνια. Η ενέργεια αποτελεί προνομιακό πεδίο επενδύσεων με τεράστιο όφελος για την εγχώρια απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Ερωτηθείς αν είναι βάσιμη η ανησυχία των εργαζομένων για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Στο κείμενο συμφωνίας της κυβέρνησης με την Κομισιόν έχει αποτυπωθεί ότι διασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς το οποίο είναι πανομοιότυπο με το σημερινό και θα καλύπτεται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ». Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «σωστή επιχειρηματική στρατηγική» την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια,επισημαίνοντας ότι το θέμα «μάλλον ανασύρεται τώρα για άλλους σκοπούς και πολιτικές σκοπιμότητες». Πρόσθεσε τέλος, ότι υπάρχουν φιλόδοξες προοπτικές να υπάρξουν ισχυρά ενεργειακά πρότζεκτς μεταξύ των βαλκανικών χωρών.