Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Από τα θέματα που απασχόλησαν χθες και σήμερα την Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο τρόπος ανάδειξής του. Υπάρχει σύγκλιση στην άποψη ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής και τις εκλογές. Οι περισσότεροι συμφωνούν επίσης να μην εκλέγεται απ’ ευθείας διότι αυτό θα του προσέδιδε αυξημένες εξουσίες.
Ταυτόχρονα όμως, με έναν περίεργο ατταβισμό, η ΝΔ προτείνει επαύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Πρόκειται για αντίφαση. Δεν είναι μόνο η νοσταλγία για τη «σιδηρά» περίοδο του ιδρυτή της παράταξης που υπαγορεύει αυτή την πρόταση. Είναι η συνολικότερη συγκεντρωτική αντίληψη που έχει η ΝΔ για τον τρόπο διακυβέρνησης. Διεθνώς, οι συντηρητικές δυνάμεις τείνουν να επιλέγουν μοντέλα αυστηρών και κλειστών σχημάτων .
Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψή της για τα δημοψηφίσματα που προτείνει η πλειοψηφία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέπει με δυσπιστία. 

Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=N3u8Un_ek_M&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Xy0BHJqFDhW7RyuL_0sbDSDUpaJfQikw8Pmj9fbS9AquoyKqkpLWTO7o