Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Αναστάτωση επικρατεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων (της μεγαλύτερης υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων) και στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Αλιείας τον τελευταίο καιρό με αφορμή την πρόθεση του Νομάρχη και του αρμόδιου Αντινομάρχη Χανίων, που με πρόσχημα την –απαράδεκτη πράγματι- κατάσταση των υφιστάμενων σήμερα εγκαταστάσεων, να τις μεταφέρει στο κτίριο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην Αγυιά Κυδωνίας, χωρίς την συναίνεση των εργαζομένων και χωρίς καμιά σύσκεψη για την χωροταξική κατανομή των Υπηρεσιών της ΝΑΧ για την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες των Χανίων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν υπερασπίζεται τη σημερινή κατάσταση και πιστεύει ότι ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη και πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην ουσιαστική και αποτελεσματική διοικητική αποκέντρωση και χωρίς προχειρότητα και αυταρχισμό, θα αξιοποιεί δημιουργικά το ανθρώπινο δυναμικό.

Αντί λοιπόν η ΝΑ Χανίων να λύσει ή να δρομολογήσει λύσεις πάνω στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός κόσμος (Διάλυση Ενώσεων Συνεταιρισμών, Ερήμωση Υπαίθρου, Αναδιαρθρώσεις Καλλιεργειών, Προγράμματα Αγροτικής Παραγωγής, Παραγωγή – Τυποποίηση – Εμπορία αγροτικών προϊόντων, βιολογικά προϊόντα) αλλά και να κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών στον έλεγχο, στην ασφάλεια, στην διακίνηση των παραγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών και στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αφορά όλο τον πληθυσμό του νομού σε πόλη και ύπαιθρο, ξεκινά από την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών αυτών στην Αγυιά όταν ξέρει ότι:

1. Έχει την καθολική άρνηση των εργαζομένων στις εν λόγω υπηρεσίες, και για λόγους υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και λόγω της επικείμενης οικονομικής επιβάρυνσης από το καθημερινό κόστος μεταφοράς.

2. Συναντά τις αντιδράσεις των συναλλασσόμενων Αγροτών και των Συλλόγων τους οι οποίοι θα υποχρεωθούν να απομακρυνθούν τόσο από άλλες υπηρεσίες της ΝΑΧ όσο και από άλλες, όπως τράπεζες, εφορίες κλπ. που απαιτούνται για την διεκπεραίωση υποθέσεων τους.

3. Χωροταξικά αποδιαρθρώνει με άναρχη και διάσπαρτη χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών της στον Νομό, (αντί να κινείται στη λογική ενός ενιαίου κεντρικού Διοικητηρίου), με ότι αυτή η κατανομή συνεπάγεται. Δείκτης και αυτός του χαμηλού ενδιαφέροντος της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

4. Κανένα άμεσο οικονομικό όφελος δε θα προκύψει, γιατί αντί των σημερινών ενοικίων, θα πληρώνει αντίτιμο και στην Αναπτυξιακή Χανίων στην Αγυιά (στην οποία η ΝΑΧ μετέχει με το 1/3 των μετοχών) και μάλιστα προκειμένου να διευθετήσει τους χώρους, (με αμφίβολα αποτελέσματα για το περιβάλλον εργασίας, λόγω αντικειμενικών κτιριακών περιορισμών), «ετοιμάζει» εργολαβία της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

5. έχει κι άλλες λύσεις να επιλέξει που να έχουν την σύμφωνη γνώμη τόσο των εργαζομένων όσο και των φορέων των αγροτών. Ανάλογες προτάσεις έχουν κάνει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή. Θα μπορούσε επίσης η ΝΑΧ να εντάξει στο ΕΣΠΑ (2007-2013) πρόγραμμα ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων των παραπάνω υπηρεσιών, είτε να προκρίνει τη λύση δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και με κρατική επιχορήγηση, (ξεκινώντας από τα χρήματα που θα δαπανούσε στην Αγιά) για ανέγερση νέου κτιρίου Υπηρεσιών Πρωτογενούς Τομέα σε οικόπεδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, (όπως π.χ στην Λεωφ. Σούδας) ή σε οικόπεδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Δασικό Φυτώριο και χώρος της ΥΕΒ). Η δε εξυπηρέτηση των δανείων (τοκοχρεολύσια) θα καλύπτεται από την εξοικονόμηση των ενοικίων των τριών κτιρίων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, και Κτηνιατρικού Κέντρου Χανίων. Τέλος όπου και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες πρέπει να συνδυάζονται με ένα φτηνό - ή δωρεάν-, αξιόπιστο και πυκνό σύστημα αστικών και περιαστικών συγκοινωνιών.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θεωρεί ότι είναι άμεση προτεραιότητα η ουσιαστική αναβάθμιση των γεωτεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και η έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς τους στην Αγροτική Οικονομία του τόπου μας. Θεωρεί δε ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα. Ιδιαιτέρως όταν όλοι γνωρίζουν ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικής – ΥΕΒ – Αλιείας μαζί με τους αγρότες μας είναι οι στυλοβάτες της υπαίθρου.

Καλεί την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να βάλει φρένο στη συνεχή υποβάθμισή τους, να επιλέξει λύση από κοινού με τους εργαζόμενους, τους φορείς των αγροτών, το ΓΕΩΤΕΕ, και τον σύνδεσμο Γεωπόνων, έτσι ώστε να αποκαταστήσει το εργασιακό κλίμα, με στόχο κυρίως την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και των λοιπών συναλλασσόμενων πολιτών, στα πλαίσια μιας συνολικότερης και ορθολογικής αναδιάρθρωσης των Νομαρχιακών Υπηρεσιών του Νομού.


Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΡΙΛΗΣ 2008