Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Δύο μήνες μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κυβέρνηση και αξιωματική «αντιπολίτευση», σιωπούν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ΗΠΑ, σαν αντάλλαγμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ήδη μετράμε δύο ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις: Την «Phonenix Exress», στην οποία συμμετείχε και το νέο «αντιτρομοκρατικό» κέντρο της Σούδας, του οποίου μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις κόστισαν 8 εκατομμύρια ευρώ (ποιός τα πλήρωσε;), και την πιο πρόσφατη «Γόρδιος Δεσμός», που πληρώσαμε 2 εκατομμύρια ευρώ, παρά την ακρίβεια και τη φτώχεια που πλήττουν όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή είναι σε εκκρεμότητα ελληνοαμερικανικές συνομιλίες για ζητήματα όπως η επέκταση της προβλήτας ελλιμενισμού των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και του διαδρόμου αεροπροσγειώσεων, η δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τη βάση, η χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ του ναυτικού νοσοκομείου (πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήδη γίνεται), η επέκταση της ετεροδικίας και η αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας εκτός συνόρων.
Όλα αυτά μοιάζουν να μην ενοχλούν μια μερίδα του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου. «...Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε μια κατάσταση, γιατί να μην αποκομίσουμε οφέλη;» δήλωσαν με περισσή υποτέλεια κάποιοι σε συνάντηση με θέμα την προμήθεια τοπικών προϊόντων από τη βάση. Βλέπετε οι αμερικάνοι τις ανάγκες τους τις καλύπτουν με εισαγωγές, και στα Χανιά αφήνουν μόνο θύματα επιθέσεων και πυρηνικά απόβλητα. Τα προβλήματα της τοπικής αγοράς δεν λύνονται έτσι, αλλά με ένα διεκδικητικό κίνημα ενάντια στα φορομπηχτικά κυβερνητικά μέτρα, τη ληστεία των τραπεζών και την ακρίβεια. Ακόμα κι αν το δούμε «οικονομίστικα», η αγορά πλήττεται από τις βάσεις, που δυσφημούν τα Χανιά ως τουριστικό προορισμό. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό η Δανέζικη ραδιοφωνία ετοιμάζει αφιέρωμα στην παρουσία των βάσεων, και στις συνέπειες της για το περιβάλλον, την υγεία, αλλά και την κοινωνική ζωή καθώς οι Δανοί -που ας σημειωθεί ότι είναι οι πρώτοι σε αφίξεις τουρίστες στα Χανιά- δείχνουν ενδιαφέρον και για τις κατά καιρούς συχνές επιθέσεις σε πολίτες.
Η λογική που βλέπει τους ΝΑΤΟϊκούς ως πηγή εισοδήματος, δεν απηχεί την πλειοψηφία των Χανιωτών. Δεν πωλούνται όλα, και ειδικά για τα βαμμένα με το αίμα των λαών δολάρια. Ο αγώνας για να φύγουν οι βάσεις που σκορπούν το θάνατο και απειλούν το περιβάλλον και την υγεία μας, δεν κρίνεται στους επιχειρηματικούς κύκλους, ούτε στα δικαστήρια όπου πρόσφατα σύρθηκε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Χανίων για τη συμμετοχή του σε αντιβασική κινητοποίηση. Κρίνεται -και επιβραβεύεται- στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των Χανιωτών. Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί τους Χανιώτες σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα πάρε-δώσε που προδιαγράφει η πραγματοποίηση των αμυντικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ελλάδας.
Χανιά 9-6-2008
Συντονιστική Γραμματεία Χανίων