Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008 ψηφίστηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η οδηγία της Κομισιον για την μεταναστευση, με την στήριξη δεξιών ευρωομάδων και μέρους των ευρωσοσιαλιστών.
Με την ψήφιση της άθλιας και ντροπιαστικής αυτής «οδηγίας των επαναπατρισμών» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσε τη συντηρητική πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και άνοιξε το δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις για σκληρότερη στάση απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Για την «Ευρώπη φρούριο» που οχυρώνεται πίσω από προκαταλήψεις, πού θέλει εμπορεύματα να διακινούνται ελεύθερα αλλά όχι ανθρωπους! Αλλά και τα νεοφιλελευθερα δογματα μιας συντηρητικής πολιτικής διευθυνσης που σημερα όσο ποτέ αλλοτε απονομιμοποιείται από τους λαούς της Ευρώπης.
H Ευρώπη δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από αυτή την απαράδεκτη νομοθεσία, κλείνοντας την πόρτα στους μετανάστες, ενώ τεράστιες ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ που στήριξαν την απόφαση αυτή.

Η καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος και της ευρωσυνθηκης της Λισσαβώνας από τους λαούς της Ευρώπης δίνει τον τόνο για την αναζήτηση μια άλλης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης πολυπολιτισμικής, δημοκρατικής και αλληλέγγυας στους δοκιμαζόμενους λαούς, εκείνους που βιώνουν την απάνθρωπη πραγματικότητα του ξεριζωμού και της φτώχειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί νομιμοποίηση των μεταναστών/τριών που βρίσκονται στην χώρα μας, θα βρίσκεται απέναντι στις λογικές του πολέμου και της τρομοϋστερίας που ματώνουν σήμερα τον πλανήτη και δημιουργούν τα αίτια της μετανάστευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά (που αποτελούν τα τελευταία χρόνια σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα), ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, για μια συντονισμένη αντίδραση στη νέα οδηγία, θα συμμετέχει στη σχετική σύσκεψη-συνεννόηση της Δευτέρας στο Εργ. Κέντρο, θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό των μεταναστών και θα στηρίξει τις οργανωμένες πρωτοβουλίες τους.

Για μας είναι ακόμα ανοιχτό θέμα, στοίχημα και στόχος να ,

  • σταματήσει η Ελλάδα να αρνείται τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου ή μεγάλων οικολογικών καταστροφών, καθώς και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους θρησκείας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικής δράσης.
  • σταματήσουν άμεσα , και στα Χανιά , οι επιχειρήσεις «σκούπα» σύλληψης και απέλασης ανθρώπων χωρίς χαρτιά, ανθρώπων χωρίς φωνή…
...θα γίνουμε η φωνή τους…

Συντονιστική Γραμματεία Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ