Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Από τα "Χανιώτικα Νέα" 11/06/08
“Να αντισταθεί ο λαός στον δικομματισμό και να τον ανατρέψει” ζήτησε χθες από τα Χανιά ο κ. Βαγγέλης Ανυφαντάκης, μέλος της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ). Με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδας
ο κ. Ανυφαντάκης ρωτήθηκε και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τα δάνεια αλλά και τα πανωτόκια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδας το 2007 εκδόθηκαν περίπου 2.500 κατασχετήρια για στεγαστικά δάνεια στον Νομό Χανίων και εκτιμάται ότι μέσα στο 2008 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις έως τώρα τάσεις και ενδείξεις περίπου 20.000 επιπλέον στεγαστικά δάνεια, είτε θα σταματήσουν πλήρως να εξυπηρετούνται είτε θα καθυστερούν από 1 έως 3 δόσεις.
"Από κύκλους της κτηματαγοράς εκτιμάται ότι για την 3ετία 2005, 2006, 2007 σημειώθηκαν περίπου 120.000 αναγκαστικές πωλήσεις σπιτιών σε όλη τη χώρα", ανέφερε ο κ. Ανυφαντάκης επιρρίπτοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
"Δυστυχώς ο λαός που καταπιέζεται δεν αντιστάθηκε ποτέ. Ντρέπονται να πουν ότι χρωστάνε, όλοι είχαν παθητική στάση και περνούσαν οι προθεσμίες και βρέθηκαν καταστραμμένοι. Από το 1981 που ξεκίνησαν τα πανωτόκια μέχρι το 1998, οι τράπεζες δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα. Ουδείς Κρητικός βουλευτής είχε το θάρρος να αγωνιστεί ενάντια στο κατεστημένο. Οι βουλευτές κάθονταν προσοχή και ψήφιζαν τους νόμους και αυτό φαίνεται και από τα πρακτικά της Βουλής και όσοι βουλευτές από την υπόλοιπη Ελλάδα αγωνίσθηκαν, 2-3 όχι πολλοί, φρόντισαν τα μεγάλα συμφέροντα να μην ξαναεκλεγούν", υπογράμμισε ο κ. Ανυφαντάκης συμπληρώνοντας πως "δυστυχώς το κατεστημένο που κυβερνά τον τόπο μας δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν απομονωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Θα δείτε ποτέ την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρουν θέσεις σε βάρος των τραπεζών; Ο κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός αποκαλούσε εθνική ντροπή και έγκλημα τα πανωτόκια, όταν έγινε πρωθυπουργός τα μάζεψε, έκανε κάτι για τα αγροτικά δάνεια, όχι για όλα, και τίποτα άλλο. Από το αλισβερίσι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Να αντισταθεί ο λαός για να ανατρέψει τον δικομματισμό. Αυτή είναι η μόνη λύση, πλέον όχι για μας που είμαστε κάποιας ηλικίας, αλλά για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας".
Στους δημοσιογράφους δόθηκαν στοιχεία αναφορικά με το ζήτημα των πανωτοκίων, στατιστικά στοιχεία, ενημέρωση για τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη σε βάρος των τραπεζών. Τον κ. Ανυφαντάκη καλωσόρισε η κ. Βάλια Βαγιωνάκη εκ μέρους της τοπικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε ακόμα: Η κερδοφορία των Τραπεζών και 14 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία και ανακούφιση των συναλλασσομένων με τις Τράπεζες