Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα

"Ξεσηκώνονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο νομό Χανίων ενάντια στη νέα τακτική του υπουργείου Παιδείας το οποίο επιχειρεί με τρικ και εις βάρος των παιδιών να καλύψει τα κενά.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του οδηγεί στο κλείσιμο σχολικά τμήματα και "σαρδελοποιεί" τους μαθητές καθώς αυξάνει σε 30 τον κατώτατο αριθμό τους ανά σχολικό τμήμα.
Το πρόβλημα συζητήθηκε χθες το βράδυ σε συνάντηση της ΕΛΜΕ με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στα Χανιά. Όλοι μίλησαν για "υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου", για "επιστροφή στο παρελθόν" και για "επικίνδυνες αλχημείες του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να εμφανιστεί με υπεράριθμο προσωπικό και να λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα σχολικής στέγης".
Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αποφάσισαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΛΜΕ για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και ακόμη:
-Την ερχόμενη Δευτέρα να γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και να αποσταλούν έγγραφα διαμαρτυρίας σε εμπλεκόμενους φορείς.
-Την ερχόμενη Τρίτη στις 9.30 το πρωί να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την ίδια μέρα στις 7.30 το απόγευμα να γίνει γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ στο Εργατικό Κέντρο.
-Την Πέμπτη 11 του μηνός να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων και καθηγητών κατά τις τελετές αγιασμών στα σχολεία, αποχή των μαθητών από τους αγιασμούς και συγκέντρωση στην Αγορά.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης:
Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν μάλιστα και οι γονείς σε βάρος του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκου Βεστάκη και μάλιστα πολλοί θυμήθηκαν τις "δεσμεύσεις του πριν από 4 χρόνια όταν προχωρούσε τις συγχωνεύσεις των σχολείων ότι δεν πρόκειται κανένα τμήμα να έχει πάνω από 25 μαθητές. Τώρα θα λέει ότι το επιβάλλει ο νόμος".
Η συνάντηση ξεκίνησε με ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Παύλο Κοτσιφάκη, ο οποίος επισήμανε πως σε πολλά σχολεία κλείνουν τμήματα των 20 και 25 μαθητών και δημιουργούνται λιγότερα με 30 μαθητές σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο κ. Κοτσιφάκης πρότεινε στους γονείς από την ημέρα του αγιασμού να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι μαθητές να μην δεχτούν να μπουν σε τάξεις που έχουν πάνω από 25 άτομα.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Ναξάκης, αφού σημείωσε ότι έχουν ασκηθεί απειλές προς τους διευθυντές των σχολείων να εφαρμοσούν το μέτρο των 30 μαθητών ανά τάξη, διαφορετικά "θα έλθουν ειδικοί ελεγκτές «ράμπο» από την Αθήνα και θα επιβάλουν ποινές" τόνισε πως το μέτρο αυτό πάρθηκε: 1) "Επειδή θέλουν στις 11 Σεπτεμβρίου να εμφανίσουν ότι έχουν τεράστια πλεονάσματα προσωπικού με τα οποία θα καλύψουν στη συνέχεια τα κενά στην πρόσθετη διδακτική στήριξη. Θα κάνουν δηλαδή 30άρια τα τμήματα υποβαθμίζοντας την ποιότητα για να ενισχύσουν την πρόσθετη. Επίσης οι καθηγητές που θα περισσέψουν θα σταλούν στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τα κενά στα ολοήμερα. 2) Με τα 30άρια τμήματα θα κλείσουν πολύ σύντομα αρκετά σχολεία ειδικά της επαρχίας. Χαρακτηριστικά οι Βουκολιές που δύσκολα τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο θα μπορούν να έχουν τμήματα ακόμα και με 20 παιδιά".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Γ. Βόρδος, ο οποίος επισήμανε πως είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με τον κ. Βεστάκη, ο οποίος και του είπε ότι δεν θα υπάρξει μείωση τμημάτων από το μέτρο κάτι που ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν ισχύει αφού σε όλα σχεδόν τα σχολεία καταργούνται τμήματα. Γονείς επισήμαναν πως πριν από μερικά χρόνια ο κ. Βεστάκης υποστήριζε τις συγχωνεύσεις σχολείων λέγοντας πως δεν θα δημιουργηθούν τμήματα άνω των 25 μαθητών και τώρα σπεύδει να υιοθετήσει ό,τι εντολές του δίνει το Υπουργείο. Εκπαιδευτικοί και γονείς από διάφορα σχολεία άρχισαν να απαριθμούν τα τμήματα που θα κλείσουν στα δικά τους σχολεία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Γιώργος Τσέκος κάλεσε τους γονείς να προχωρήσουν σε συνελεύσεις των συλλόγων τους προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει το μέτρο. Για "σαρδελοποίηση" των μαθητών στα τμήματα προκειμένου να μειώσει το αριθμό των εκπαιδευτικών μίλησε ο κ. Φ. Μπιχάκης μέλος της ΕΛΜΕ, ο οποίος και τόνισε πως το Υπουργείο δεν το ενδιαφέρει η ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά πως θα στηρίξει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.