Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"

Για “πανίσχυρα καρτέλ στο γάλα και το κρέας” που “απομυζούν τον μόχθο των κτηνοτρόφων” έκανε λόγο χθες από τα Χανιά το μέλος της γραμματείας του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης που είναι και πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χαλκιδικής συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων η "Ενότητα", ενώ το βράδυ μίλησε με κτηνοτρόφους στην περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων.
Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, το θέμα των μεγάλων αυξήσεων στις ζωοτροφές και οι μικρές τιμές που πουλούν το γάλα και το κρέας τους ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.
"Τα καρτέλ στο γάλα και το κρέας συνεχίζουν να υπάρχουν, να λειτουργούν βουβά και να δημιουργούν καταστάσεις πίεσης προς τα κάτω των τιμών των παραγωγών και πίεση προς τα πάνω στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Αν δεν υπάρξει πολιτική σύγκρουσης με αυτά τα καρτέλ δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή των κτηνοτρόφων και των αγροτών" σημείωσε ο κ. Καμπούρης. Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Γεωργίας κ. Κοντού που μίλησε για "αύξηση του εισοδήματος κτηνοτρόφων και αγροτών".
"Σε ό,τι αφορά τώρα το εισόδημα των κτηνοτρόφων προφανώς ο κ. Κοντός ίσως συγχέει ότι ο ίδιος μπορεί να καταβάλλει κάποιες προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, η πολιτική του όμως δεν είναι αποτελεσματική, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να έχουν χαμηλό εισόδημα που συρικνώνεται συνεχώς. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί δεν θα υπάρξει στο μέλλον κτηνοτροφία. Εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος δοκιμάζεται, περνάει μια περίοδο κρίσης και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κινδύνου".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία για το οποίο παρατήρησε πως "μπορεί σε κάποια σημεία να ρυθμίζει κάποιες καταστάσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή των κτηνοτρόφων και το εισόδημά τους. Με τη δεδομένη κατάσταση, τις χαμηλές τιμές που πιέζονται ακόμα περισσότερο από τις γαλακτοβιομηχανίες και το μεγάλο κόστος των ζωωτροφών, η κατάσταση για αυτούς θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Άρα το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει τη ζωή των κτηνοτρόφων προς το καλύτερο. Η ζωή τους θα αλλάξει μόνο αν αλλάξει αυτή η πολιτική, αν οι ίδιοι συνεχίσουν τους αγώνες γιατί απέδειξαν ότι απέφυγαν τα χειρότερα με τους αγώνες που έδωσαν. Είμαστε επί ποδός και την Παρασκευή όλοι οι κτηνοτρόφοι θα μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και θα δούμε τις παραπέρα κινήσεις μας".