Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008


Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο τα φαινόμενα παράνομων, τρομοκρατικών και εκφοβιστικών ενεργειών και πράξεων γνωστών-άγνωστων, στο Νομό Χανίων με ένα σαφή στόχο: να τρομοκρατήσουν πολίτες, ομάδες και κινήσεις, πολιτικά κόμματα που καταγγέλλουν ή γνωστοποιούν δημόσια αυθαιρεσίες , παρανομίες και καταπάτηση δημόσιας γης.
Οι συνεχείς παρανομίες στα Κεραμειά, οι αυθαιρεσίες στη Γεωργιούπολη, οι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σ’αυτοκίνητα, η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια εμπρησμού σε οικία-κούμο στον Ομαλό, οι διαχρονικές πιέσεις συμφερόντων στο Λαφονήσι, οι συνεχείς ζωοκλοπές, τα οπλοστάσια που κάθε λίγο βρίσκονται ανά το νομό, η πρόσφατη κοπή 35 ελαιόδεντρων στην περιοχή του Ομαλού ιδιοκτησίας του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου σαν προειδοποίηση- εκφοβισμός… Είναι κομμάτια του ίδιου παζλ που απλώνει σαν CAMMURA( Ιταλική Μαφία) τα δίκτυα της σ’ όλο το νομό ανεξέλεγκτα, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το φαινόμενο των Ζωνιανών είναι στη πόρτα μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ένα σκάνδαλο. Γιατί σκάνδαλα δεν είναι μόνο η Μονή Τοπλού, η Βιστονίδα ή το Βατοπέδι. Είναι και η αδιαφορία και συγκάλυψη άνομων ενεργειών, που σαν γάγγραινα απλώνεται στο Νομό, με διασυνδέσεις και αλληλοκαλύψεις, με φανερή ή κρυφή διαπλοκή πίσω από κάθε τέτοιο γεγονός.
Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Γιατί τόσα χρόνια τώρα οι φορείς της Πολιτείας που έχουν ταχθεί να υπερασπίζουν το νόμο και να προστατεύουν τους πολίτες, αδιαφόρησαν ή και συγκάλυψαν αυτά τα φαινόμενα για να έχουν πολιτικά οφέλη. Αναφερόμαστε πρωταρχικά στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού και των εκπροσώπων του Νομού στο Ελλ. Κοινοβούλιο ,οι οποίοι γενικά σιωπούν .Οταν τα φαινόμενα οξύνονται με έκπληξη δηλώνουν άγνοια.Προεκλογικά όμως αγκαλιάζουν ψηφοθηρικά και στηρίζονται εκλογικά σε πρόσωπα και μηχανισμούς ύποπτους εκβιασμών και παράνομων πράξεων.Είναι άλλωστε φανερό ότι χωρίς πολιτική ανοχή τα φαινόμενα θα ήταν περιορισμένα στο ελάχιστο. Κατά δεύτερο λόγο αναφερόμαστε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, Αβάθμιας και Ββάθμιας, που δεν έχουν προχωρήσει στην οριοθέτηση των χρήσεων γης, στη δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ, είτε διαχειριστικών σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές. Και βέβαια αναφερόμαστε και στις ευθύνες των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών.
Υπάρχει όμως και πρόβλημα κοινωνικό. Μια κοινωνία που σιωπά, που ανέχεται, που αδιαφορεί, είτε ψάχνει για να βρει πώς θα «τη βγάλει καθαρή», και που τελικά αναπαράγει τέτοιου είδους φαινόμενα. Γιαυτό και μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας, όλοι αυτοί που εποφθαλμιούν να επέμβουν, να αυθαιρετήσουν, να καταπατήσουν, βρίσκουν το θράσος να προειδοποιούν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με συνέπεια καταγγέλλουν καταπατήσεις στον Ομαλό, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες «ενέργειες» εφόσον «δεν συνεμορφωθούν προς τας υποδείξεις…»
Οι τοπικές κοινωνίες στο Δήμο Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου γνωρίζουν, όπως κι αλλού, αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν. Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια στους δύο Δήμους, τί κάνουν για να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν τους δημότες τους, να απομονώσουν όσους επιβουλεύονται δημόσια γη κι αυθαιρετούν ; Γιατί δεν ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να μπουν μπροστά άμεσα οι διαδικασίες για την οριοθέτηση των δημόσιων εκτάσεων και τη δημιουργία κανόνων για τη χρήση γης, μέσα από δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ στην ευρύτερη περιοχή ;

Για το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ένα είναι φανερό : ότι αν οι πολίτες δεν κινητοποιηθούν , σήμερα κι όχι αύριο, αν δεν αντισταθούν υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους, την ελευθερία να δρουν και να πράττουν σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου, αν δεν αλλάξουν ριζικά το νοσηρό πολιτικό πλαίσιο τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα. Σήμερα που η «σκοτεινή πλευρά» της Κρήτης, με τον μανδύα της «λεβεντιάς» ρίχνει απειλητικά τη σκιά της στην Κρήτη της περηφάνιας και των αγώνων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Χανιώτες να αντισταθούν και να επιβάλλουν με πολιτικά μέσα και κοινωνική δραστηριοποίηση τους κανόνες δικαίου, στηριγμένοι στην αληθινή παράδοση του νησιού.

Χανιά Τετάρτη 5-11-08
Τ.Ε Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ