Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008


Τρίτη 11 του Νοέμβρη. Οι απεργοί πείνας ξεκινούν τη διαμαρτυρία τους. Στο πλευρό τους εκατοντάδες μετανάστες με τα ίδια προβλήματα, αλλά και πολλοί Έλληνες, δηλώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους Από την πρώτη κιόλας μέρα η απεργία πείνας γίνεται κεντρικό γεγονός στην πόλη. Το δίκαιο των αιτημάτων αλλά και το σοκ που προκαλεί το μέσο διεκδίκησης – η απεργία πείνας, αναγκάζει καθέναν από εμάς να βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Οι δηλώσεις συμπαράστασης πληθαίνουν ώρα με την ώρα, από κάθε μικρή ή μεγάλη συλλογικότητα, αλλά και πλήθος ανθρώπων. Τα «δημοκρατικά Χανιά» είναι εδώ.

Εδώ όμως είναι και οι άλλοι. Από την πρώτη κιόλας μέρα οι ξενόφοβοι ρατσιστές, οπλισμένοι με το μίσος που γεννάει ο ρατσισμός, για να συνεχίσουν το ανθρωποκυνηγητό που από καιρό έχουν ξεκινήσει. Ήταν κάτι βέβαια απολύτως αναμενόμενο.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο (ή μήπως τελικά ήταν;), είναι η στάση του «άρχοντα» της πόλης. Στο ίδιο μετερίζι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τους ανώνυμους τραμπούκους. Ούτε μια μέρα υπομονή για να σώσει τα προσχήματα. Ούτε μια μέρα υπομονή, για να μετρήσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Απρόθυμος να δείξει και το στοιχειώδες ανθρώπινο (άραγε θυμάται ότι είναι γιατρός;) ενδιαφέρον για τα αιτήματα των απεργών. Δείχνοντας το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής πολιτείας – αυτό δηλ. που οι απεργοί πείνας καταγγέλλουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους – απαιτεί να διωχθούν άμεσα και να συλληφθούν! Λες και το δημαρχείο, ως ο κατεξοχήν «δημόσιος χώρος» της πόλης, είναι τσιφλίκι του. Λες και δεν είναι ο χώρος όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οφείλουν να είναι απόλυτα σεβαστές. Λες και δεν είναι αυτός που πρώτος από όλους – ως θεσμικό πρόσωπο λόγω της θέσης του – είναι υποχρεωμένος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και να σεβαστεί τη φωνή κοινωνίας που στέκεται αλληλέγγυα στους απεργούς πείνας. Ποια θα ήταν άραγε η στάση του, αν η απεργία πείνας γινόταν από επίδοξους εργολάβους της «ανάπτυξης» για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου;

Μην ανησυχείτε κύριε Βιρβιδάκη. Ξέρουμε ότι η θέα αγωνιζόμενων ανθρώπων προσβάλει την αισθητική σας. Κρατήστε τη βιτρίνα σας ακέραιη.

Καλούμε όλο τον κόσμο στο Δημαρχείο, σήμερα Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας
Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων