Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Από τα "Χανιώτικα Νέα"

“Σε τελείως λαθεμένη κατεύθυνση τα μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης αφού στηρίζονται στη διευκόλυνση της δανειοδότησης”.
Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε σε εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στα γραφεία του κόμματος στα Χανιά. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο οικονομολόγος και μέλος της θεωρητικής επιτροπής του περιοδικού “Θέσεις” κ. Σπύρος Λαπατσιώρας και ο οικονομολογος και μέλος της Α.Κ.Ο.Α. κ. Σταμάτης Κοιλάκος. Παρευρισκόμενος ήταν και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Περικλής Κοροβέσης.
Ο κ. Λαπατσιώρας δήλωσε: "Πρόκειται για μια κρίση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, η οποία δεν έρχεται απ' έξω αλλά δημιουργήθηκε απ' όλες τις χώρες οι οποίες διαμορφώνουν το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Συνιστά αντίφαση να συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της ιδιωτικοποίησης και της ελαστικοποίησης της εργασίας, αφήνοντας τους μετανάστες όλους παράνομους, αποτελούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει απλώς να ζητάμε επιστροφή σε μια ρευστότητα, δηλαδή σε μια κατάσταση, όπως προηγουμένως, αλλά να αλλάξει ριζικά το υπόδειγμα της πολιτικής και απαραβατό στοιχείο για να γίνει αυτό είναι η συνειδητοποίηση, ότι όλα δεν πρέπει να γίνονται για το κέρδος και σε τομείς όπως της υγείας είναι αυτό πολύ σημαντικό. Τέλος απαραίτητο στοιχείο για να σταματήσει η κρίση είναι να σταματήσει η συμπίεση των μισθών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ο κ. Κοιλάκος επεσήμανε: "Αυτό που στο βάθος διαμόρφωσε την κρίση είναι η τεράστια άνιση κατανομή του πλούτου. Αν πάνε να βρούνε τη λύση διευκολύνοντας τα δάνεια χωρίς να ανέβουν οι πραγματικές αμοιβές και τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και γενικότερα εάν δεν διενεμηθεί ο πλούτος με έναν ουσιαστικότερο τρόπο καλύπτοντας ανάγκες και όχι κέρδος δεν θα βρεθεί ποτέ λύση. Γιατί μέσα από αυτό δημιουργούνται προβλήματα και πλασματικές ανάγκες".