Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές μιας ιδιότυπης νεολαιίστικης εξέγερσης που σήμερα έχει τραβήξει την ευρωπαϊκή και διεθνή προσοχή, εμπνέει ενθουσιασμό, ελπίδα και αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό κίνημα και την Αριστερά και ανησυχία στις κυβερνήσεις και τους καπιταλιστές. Δεν είναι τυχαίο και απομονωμένο γεγονός. Δεν αφορά μόνο τους «αποκλεισμένους». Αφορά και εκφράζει όλη την νεολαία και μεγάλο κοινωνικό κομμάτι. Είναι ώριμο προϊόν του νεοφιλελευθερισμού και της κρίσης. Της πολιτικής που ακολούθησαν εδώ και 20 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας της Νέας Δημοκρατίας.
Η εξέγερση αυτή δεν βρίσκεται στο τέλος της. Είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα (με την θλιβερή συμμετοχή του ΚΚΕ) δεν θέλει να βάλει ταφόπλακα στην εξέγερση. Αντίθετα θέλει να την βοηθήσει να βαθύνει κοινωνικά και πολιτικά.

Δεν υποχωρούμε από την τρομολαγνεία και την καταστροφολογία. Δεν υιοθετούμε αδιέξοδες πρακτικές ατομικής βίας αλλά βλέπουμε την ουσία της κοινωνικής διαδικασίας. Είμαστε η Αριστερά που θέλει και μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική προοπτική για την νεολαία, τους εργαζόμενους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, έλληνες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες που πλήττονται σκληρά από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τις ανάλογες ασκούμενες πολιτικές στην χώρα μας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 11/12 αποφάσισε:
  • Να είναι η ερχόμενη Τετάρτη πανελλαδική μέρα δράσης των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ.
  • Συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης και προσπάθεια να είναι και εργατικό.
  • Να διοργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις και εκδηλώσεις στις νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί η εξέγερση
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μια σειρά ακόμα κεντρικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.