Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιβαρύνει την ήδη δραματική θέση της πλέον αδύνατης κοινωνικής ομάδας της χώρας μας, των αγροτών. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Η εφαρμογή των νεοφιλελευθέρων πολιτικών της τελευταίας 20ετίας, η γιγάντωση των καρτέλ και εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Βιώνει καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής από τη μια, και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων από την άλλη.
Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι καταναλωτές, λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Παράλληλα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί α) τόσο παρέμβασης στην αγορά, όπως και β ) ελέγχου της αγοράς. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να διαλύσουν και όσους υποτυπώδεις υπήρχαν.
Το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται μια τραγική κατάσταση για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς λόγω της κατάρρευσης της τιμής, σαν συνέπεια της μονοπώλησης της παγκόσμιας αγοράς από τους Ισπανούς κολοσσούς και της ανυπαρξίας εθνικής στρατηγικής για ένα προϊόν κύριο στη διατροφή του ελληνικού λαού το οποίο αφορά 580.000 Ελληνικές οικογένειες. Το ίδιο τραγική είναι επίσης η κατάσταση και για όλους τους κλάδους της γεωργίας και Κτηνοτροφίας της χώρας μας.
Με αυτά τα δεδομένα η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα που πλέον δεν θα παράγει. Συνεπώς αποτελεί εθνικό καθήκον η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, αλλιώς, δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου, με στόχους την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια και τα χωριά.
Απαιτούνται ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημά τους, το δικαίωμά τους να ζήσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια. Απαιτούνται μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Απαιτούνται γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για τη δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας. Και βέβαια αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους και μείωση των ορίων ηλικίας.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν, στο λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο και κίνημα αντίστασης, ενάντια στις προτάσεις αυτές. Λέμε όχι στη μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον πρώτο πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Απαιτείται πανευρωπαϊκό μέτωπο για μια άλλη ΚΑΠ η οποία να ενισχύει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Κρήτης σε όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν στις 20/1/ 09 με αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο Πλατάνι της Σούδας, και καλεί όλους τους αγρότες του νομού μας να συμμετάσχουν δυναμικά σε αυτές.

Καλεί επίσης σε ενεργή συμμετοχή και συμπαράσταση κάθε πολίτη - καταναλωτή που πλήττεται ή θα πληγεί έμμεσα οικονομικά αλλά και διατροφικά από τυχόν κατάρρευση του αγροτικού τομέα.
Το γραφείο Τύπου
της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ