Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Στα πόσα πολυκαταστήματα «καίγεται» ο Χανιώτης μικροέμπορος;

Άλλο ένα υπερμεγέθες πολυκατάστημα (1.500 τ.μ.) ετοιμάζεται να αγκυροβολήσει στα «ανοιχτά» της πόλης των Χανίων (Δήμος Ελ. Βενιζέλου). Η πολιορκία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της πόλης, όσο πάει και γίνεται πιο ασφυκτική. Οι άνθρωποι που τις στηρίζουν -κυρίως ο μικρός επιχειρηματίας και η οικογένειά του, ίσως και 1 ή 2 εργαζόμενοι- νιώθουν καθημερινά να συμπιέζονται και να δίνουν έναν μάταιο και άνισο αγώνα.
Η στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με τις σκόπιμες ολιγωρίες και αβλεψίες της αντανακλά στην ουσία και στο βάθος της τη γενικότερη, κυρίαρχη, νεοφιλελεύθερη πολιτική που υιοθετήθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και προγενέστερα του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αυτή είναι από χρόνια τώρα γνωστή και έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της: στοχεύει στην αναδιανομή της αγοράς με τη διευκόλυνση εισόδου σ’ αυτήν των λεγομένων «μεγάλων παικτών», δηλαδή μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων με πολυεθνική ή και παγκόσμια εμβέλεια. Τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, όπου στήνονται (βλ. MALL στο Μαρούσι) ισοπεδώνουν κάθε μικρή ή μεσαία επιχείρηση σε ακτίνα χιλιομέτρων, ενώ δεν διστάζουν να τα «βρίσκουν» με τοπικούς φορείς -παρά και ενάντια στην κείμενη νομοθεσία- (βλ. εμπορικό κέντρο Βωβού στον Ελαιώνα)".
Η αλυσίδα Carrefour είναι ένας από τους «μεγάλους παίκτες» που μαζί με άλλους οδηγούν την κούρσα ενός ανελέητου ανταγωνισμού στη χανιώτικη αγορά. Ο ανταγωνισμός αυτός εξοντώνει μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις. Ήδη οι επιχειρήσεις αυτές βλέπουν ο καθημερινός τους τζίρος να μειώνεται δραματικά εξαιτίας και της αδυναμίας του λαϊκού και αγροτικού εισοδήματος να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη.
Ήδη οι επιχειρήσεις αυτές ζουν τον εφιάλτη των επιταγών και των άλλων χρεών που συσσωρεύονται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ έναν ωφέλιμο, μη τοκογλυφικό τραπεζικό δανεισμό.
Ήδη οι επιχειρήσεις αυτές εδώ και καιρό ζουν την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που λιβάνιζε και θεοποιούσε τις αγορές και επιπλέον έλεγε ότι η παγκοσμιοποιημένη αγορά διαθέτει κάτι σαν ένα «ηθικό» σύστημα αυτορρύθμισης".
Σήμερα, μεσούσης της κρίσης, όλα αυτά καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Οι πολυεθνικές έγιναν καρτέλ και επιβάλλουν τους όρους τους όχι μόνο στην αγορά αλλά και στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι ο εμπορικός ιστός της πόλης των Χανίων να καταστρέφεται με δεκάδες μαγαζιά να βάζουν λουκέτο και ο εμπορικός κόσμος να βρίσκεται σε απόγνωση. Οι καταναλωτές, στο όνομα και για το καλό των οποίων στήθηκαν οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων, αφού βομβαρδίστηκαν από ένα σωρό αήθη καταναλωτικά πρότυπα και άχρηστες πλασματικές ανάγκες, βρίσκονται σήμερα υπερχρεωμένοι».
Η κοινωνία ολόκληρη μπροστά στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση χρειάζεται να ξανασκεφτεί ότι το ζητούμενο μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει ανάγκη από άλλα ή νέα πολυκαταστήματα.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά πιστεύει ότι η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση είναι ένας πολύτιμος οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας που πρέπει να στηριχτεί και να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σ’ ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που:
  • να είναι ανθρωποκεντρικό,
  • να στηρίζει τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα,
  • να καλύπτει πραγματικές ανάγκες ζωής,
  • να σέβεται και να υπηρετεί το περιβάλλον,
  • να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τις ανθρώπινες σχέσεις,
  • να μη στηρίζεται σε απάνθρωπες εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας και στην αθλιότητα της παιδικής εργασίας.
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες των Χανίων μέσα από τους φορείς τους αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο ή συλλογικότητα είναι ανάγκη να βρεθούν στην ίδια όχθη με τους εργαζόμενους και τους αγρότες του νομού που διεκδικούν σταθερές σχέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και στήριξη του λαϊκού και αγροτικού εισοδήματος.
Ξεκάθαρα να καταλάβουμε: ότι δεν έχουμε ανάγκη από άλλα πολυκαταστήματα, έχουμε ανάγκη από άλλη ζωή