Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους στις υπηρεσίες Τουρισμού.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αποτελούμενη από μέλη της γραμματείας και μέλη του συνδικαλιστικού –εργατικού τμήματος συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Διοικήσεων των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Χανίων και συζήτησαν τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα στο Ν.Χανίων.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για:
  • τη διαφαινόμενη μείωση της νόμιμης απασχόλησης στο τουριστικό κλάδο
  • την επιδείνωση των όρων εργασίας με την καταπάτηση της τοπικής συλλογικής σύμβασης και την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας μέσω της υπερεργασίας και της αδήλωτων υπερωριών
  • τη χρησιμοποίηση με καταχρηστικό τρόπο «εκπαιδευόμενων» ξενοδοχοϋπαλλήλων από Ανατολικές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξευτελιστικές αμοιβές καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες που απαιτούν έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Όλα αυτά με αφορμή την οικονομική κρίση, τη μείωση των αφίξεων και την συμπίεση των τιμών βάση των συμβολαίων από τους tour-operators. Έτσι μεταφέρουν το κόστος της κρίσης, στους εργαζόμενους οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν ευθύνονται για αυτήν.
Συγχρόνως οι εργαζόμενοι τόνισαν την αδυναμία ή και απροθυμία των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου να βάλουν φρένο στις παραπάνω εξελίξεις αποτρέποντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ζήτησαν την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη Βουλή στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό τα οποία άλλωστε αποτελούν βασικό συντελεστή για την αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες των εργαζομένων τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο αγώνας τους σήμερα για:
  • να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση
  • να αποτρέψουν την εφαρμογή των ανάλογων νεοφιλελεύθερων συνταγών «διεξόδου».
  • να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση μεταναστών, ως φτηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις του κλάδου και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ένταξης και ενεργοποίησής τους στα σωματεία, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης από κοινού με τους ντόπιους ισότιμων εργασιακών δικαιωμάτων.
  • να διασφαλίσουν σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του τουρισμού τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.
    Άλλωστε αν κάποιοι βλέπουν ως σωσίβιο στη κρίση την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν πρώτοι ως ναυαγοί στο ναυάγιο της κοινωνίας αλλά και της ποιότητας του Ελληνικού τουρισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την υποχρέωση να προωθήσει άμεσα στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων και ιδιαίτερα το ζήτημα της θεσμοθέτησης των αναγκαίων κανόνων για τον αριθμό και το ρόλο των εκπαιδευόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων στις επιχειρήσεις του τουρισμού καθώς και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη ενός ζωντανού και ελπιδοφόρου κινήματος των εργαζομένων στον τουρισμό.