Πέμπτη 7 Μαΐου 2009



Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ στηρίζει την 3η Γιορτή για την Διεκδίκηση του
Στρατοπέδου Μαρκόπουλου


Η 3η Γιορτή της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου είναι μια γιορτή διεκδίκησης, μια γιορτή ανακάλυψης
Χιλιάδες πολίτες στα Χανιά, στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ανακαλύπτουμε κάτω από τους τόνους τσιμέντου που έπνιξαν τις πόλεις μας, ότι η καθημερινή μας ζωή χρειάζεται πράσινο, ελεύθερους χώρους και επικοινωνία.
Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ποιότητα ζωής, ούτε ανάπτυξη.
Ανακαλύπτουμε πίσω από τα ξέφτια ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που πνίγεται στα σκάνδαλα και την διαπλοκή, ότι κάθε τι δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκη παρασιτικό, άχρηστο, εμπορεύσιμο και απαξιωμένο.
Χωρίς δημόσια αγαθά δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, αλλά αποξένωση και αποσάθρωση.
Ανακαλύπτουμε πέρα από τα όρια της εικονικής πραγματικότητας των Μ.Μ.Ε. που εξαντλούνται στις «κοκορομαχίες» και τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, ότι μπορούμε με τον πλούτο και την πρωτοτυπία των ιδεών μας να συναντηθούμε στο πεδίο των πραγματικών αναγκών μας με σεβασμό και αυθεντικότητα.
Χωρίς ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία.
Ανακαλύπτουμε την αβυσσαλέα απόσταση που μας χωρίζει από πολιτικά απολιθωμένες αντιλήψεις, όπως αυτές που φέρει στην δημόσια ζωή ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης, που στα γαλαζωπά του όνειρα βλέπει το όνομά του συνδεδεμένο με μεγαλοεργολαβίες, πολυκατοικίες και διάφορα μέγαρα, και τους πολίτες και τα κινήματά της πόλης μας στην γωνία.
Χωρίς τη δική μας ενεργό συμμετοχή και την σύγκρουση με τις επιλογές του πολιτικού κατεστημένου του δικομματισμού στο νομό, δεν υπάρχει άσκηση πολιτικής για λογαριασμό των πολλών αλλά των λίγων.
Ανακαλύπτουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, στημένο από το 1999 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των στρατοπέδων σε ταμεία στρατιωτικών προς διαχείριση, που σε απλά ελληνικά σημαίνει, το κομματικό καλόπιασμα μέσω της συντεχνιακής εκμετάλλευσης, χώρων που ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Χωρίς την αντίστασή μας στις πελατειακές σχέσεις και τα μικροκομματικά οφέλη, δεν υπάρχει διέξοδος από την πολιτική και ηθική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ακολουθήθηκε στη χώρα επί 2 δεκαετίες.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει τον αγώνα της πρωτοβουλίας Χανιωτών για την διεκδίκηση του Στρατοπέδου Μαρκόπουλου για την απόδοσή του στους πολίτες ως χώρο πράσινου και αναψυχής.
Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την προστασία των ελεύθερων χώρων στις πόλεις και στις παραλίες, τον αγώνα για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων από κάθε λογής συμφέροντα.
Αγωνίζεται μαζί με κάθε συλλογικό φορέα και κίνηση πολιτών που δραστηριοποιείται στο νομό και επιμένει να αντιστέκεται, να διεκδικεί, να αναζητά διέξοδο από τη μέγγενη της καταθλιπτικής κυριαρχίας ενός συστήματος που διαπλέκεται, εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών, σπρώχνει στη νεο-φτώχεια όλο και περισσότερους ανθρώπους της εργασίας και χειραγωγεί την γνώμη των πολιτών.

Συντάσσεται στο πλάι κάθε ενεργού πολίτη, Έλληνα ή μετανάστη που ξαναβρίσκεται με τους γείτονες, τους συναδέλφους, τους φίλους και ανακαλύπτει κοινούς δρόμους για την δημιουργία ενός νέου κόσμου της προκοπής, της δημιουργίας και του πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του