Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"
“Η ΝΔ είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη μεταπολίτευση και μετά και το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη αντιπολίτευση από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε όλες τις βασικές επιλογές και την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είναι δύο δυνάμεις που συναίνεσαν και στήριξαν κάθε αντεργατικό και κάθε αντιλαϊκό μέτρο”.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χθες από τα Χανιά η κα Ελένη Σωτηρίου, δεύτερη στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Σωτηρίου μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε πολιτική εκδήλωση στη Σπλάντζια εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά την "πολεμική" που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει τους στόχους του για τις ευρωεκλογές.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που ήταν μέσα στους αγώνες, στις μικρές και μεγάλες μάχες, η μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη που έκανε αντιπολίτευση και θα συνεχίσει να την κάνει, μια δύναμη που αγωνίζεται με θέσεις και προτάσεις. Παρά την προσπάθεια να περιοριστεί, να «κοντύνει» η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς συνεχίζουμε ενωτικά και αισιόδοξα. Είμαστε και ικανοποιημένοι που ενοχλούμε αρκετούς με την τοποθέτηση και τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα και τη στάση που ακολουθούμε", τόνισε συμπληρώνοντας πως "θα συνεχίσουμε να είμαστε μια δύναμη επικίνδυνη για το σύστημα, μια δύναμη χρήσιμη για τους εργαζομένους, τους νέους και τις γυναίκες. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα αυξημένο ποσοστό στις ευρωεκλογές, διψήφιο, με τρεις ευρωβουλευτές για να μπορούν από καλύτερη θέση να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δράση μας μαζί με τον κόσμο".

Η κα Σωτηρίου ζήτησε ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης και τιμωρίας των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως "έχει ιδιαίτερη σημασία από τις εκλογές να βγει ο δικομματισμός με ένα ποσοστό αθροιστικά όσο το δυνατόν μικρότερο αλλά και ο κόσμος να πάει στην ενωτική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι μια δύναμη χρήσιμη για τους εργαζομένους. Είναι σημαντικό να μην επιλέξει ο κόσμος να πάει διακοπές ή τριήμερο, και να μην κάνει επιλογή ψήφου σε σχηματισμούς που είναι ανώδυνοι για το σύστημα. Το διψήφιο ποσοστό δεν το θέλουμε για να πούμε ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αλλά γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία από την επόμενη μέρα και μετά πως θα αντιπαλέψουμε τα μέτρα που προωθεί το ΔΝΤ που μιλάνε για περισσότερες απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογίας, αύξηση των ποσοστών της ελαστικής εργασίας. Αρα έχει μεγάλη σημασία ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ο δυνατός ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα stop στην επίθεση που δεχόμαστε, για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων, των αποκλεισμένων, των γυναικών". Η κα Σωτηρίου παρατήρησε ότι οι επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., ο επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε., που ασκούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και κάλεσε τον κόσμο "που αισθάνεται ότι τα δικαιώματά του περιορίζονται και βρίσκεται υπό διωγμό, αισθάνεται τη ζωή του πιο δύσκολη να υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ."

Ερωτηθείσα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ε.Ε. ως μέλος της ΚΟΕ, της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που στρέφεται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η υποψήφια ευρωβουλευτής απάντησε πως "η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίσθηκε συλλογικά στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του και αναφέρει πως η ΕΕ έχει τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού, μια πολιτική που έχει δημιουργήσει 130 εκατ. φτωχούς και 20 εκατ. άνεργους. Η πολιτική της ΕΕ έχει τη σφραγίδα εξυπηρέτησης των συμφέροντων των λίγων. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι μια Ευρώπη χωρίς νεοφιλελευθερισμό, χωρίς πόλεμο, μια Ευρώπη χωρίς καταστολή, ρατσισμό, ενάντια στο ευρωφακέλωμα. Μια Ευρώπη του σοσιαλισμού. Αυτή είναι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Τέλος, εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ η κα Βάλια Βαγιωνάκη επεσήμανε πως η κ. Σωτηρίου είναι "ιδιωτική υπάλληλος από τον χώρο της επισφαλούς εργασίας και δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση στο ευρωψηφοδέλτιό μας". Επίσης επεσήμανε πως στο πλαίσιο της της προεκλογικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο λιμάνι με ομιλητή τον κ. Μπανιά και την υποψήφια ευρωβουλευτή κ. Παπαδημητρίου και με μουσικό πρόγραμμα απόνεολαιίστικα σχήματα.