Τρίτη 7 Ιουλίου 2009


Όρους φεουδαρχικής επικυριαρχίας και εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» επιβάλλει το νέο αφεντικό της, ο όμιλος MIG, πετώντας στο καλάθι της ιδιωτικοποίησης κάθε εργατικό δικαίωμα.. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που προσφέρονται ως αντάλλαγμα στην ανεργία, δεν αναγνωρίζουν κανένα κεκτημένο ως σήμερα εργατικό δικαίωμα και εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους κάτω από την εξουσία της Εταιρείας, η οποία πλέον μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε υπάλληλο «όσο θέλει, όπου θέλει, όταν θέλει, όπως θέλει»!
Με προκλητικά απεχθείς όρους, οι νέες συμβάσεις καθορίζουν ατομικά τις αμοιβές και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και υπονομεύουν κάθε σκέψη για οργάνωση, συλλογικές συμβάσεις και κάθε συνδικαλιστική δράση.
Σημειώνεται ακόμα ότι ο εργαζόμενος, μέσω αυτών των συμβάσεων, προσλαμβάνεται δοκιμαστικά και αν δεν κριθεί «κατάλληλος», αν δεν σκύψει το κεφάλι και δεν υποταχτεί στις αξιώσεις της εταιρείας, τότε θα φύγει χωρίς καμιά αποζημίωση. Ακόμα όμως και τότε, θα πρέπει να προσέχει, διότι όπως έχει συμβατικά υπογράψει, «οφείλει να τηρεί εχεμύθεια... Η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον υπάλληλο και μετά τη λήξη της σχέσης εργασίας του...». Αν δε, «τολμήσει» ο υπάλληλος να αποχωρήσει από την εταιρεία κατά την δοκιμαστική περίοδο και η εταιρεία εκτιμά ότι δεν «συντρέχει σπουδαίος λόγος», τότε ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποκαταστήσει «κάθε ζημιά της εταιρείας», ακόμα και να πληρώσει και ποινική ρήτρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό των εργαζομένων στην Ο.Α καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης της εταιρείας στον ιδιώτη, και θα συνεχίσει να είναι και στο εξής.
Καλεί τους εργαζόμενους της νέας (πλέον) Ολυμπιακής να συνεχίσουν με ψηλά το κεφάλι, και στην πορεία, να αναζητήσουν οργανωμένα τους τρόπους εκείνους που θα επιβάλλουν εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια στο χώρο δουλειάς τους, μακριά από «εργατοπατερισμούς» και κομματικές ομαδοποιήσεις και εναγκαλισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κατανοεί όλους τους εργαζόμενους που δεν είχαν άλλη επιλογή, από το να υπογράψουν στη νέα εταιρεία, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, άλλο τόσο σέβεται και στηρίζει την επιλογή εκείνων των εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πιέσεις και εκβιασμούς και επέλεξαν την μη απασχόλησή τους στην MIG του Βγενόπουλου με απεχθείς εργασιακούς όρους, αλλά και όσων έπειτα από δεύτερη σκέψη απέσυραν την υπογραφή τους στη σύμβαση με την νέα εταιρεία, όλους όσους δηλαδή επέλεξαν να παραμείνουν στην «παλιά» Ολυμπιακή, μέχρι το οριστικό κλείσιμό της.
Θα σταθεί δε δίπλα τους στις μάχες που έρχονται για την άσκηση όλων εκείνων των δικαιωμάτων και παροχών που τους παρέχει ο νόμος για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, και που η αποφυγή πληρωμής όλων αυτών των αποζημιώσεων και «κινήτρων» αποτέλεσαν και τον λόγο για να γίνουν οι εσπευσμένες νέες ατομικές συμβάσεις, στο πόδι και «εν μία νυκτί», μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμών, με την αγαστή συνεργασία της παλιάς Διοίκησης και του Υπουργείου από τη μια, και του νέου επενδυτή από την άλλη.
Κι έτσι λοιπόν μ’ αυτόν τον τρόπο, και το ελληνικό Δημόσιο αποφεύγει να πληρώσει ανειλημμένες υποχρεώσεις και ο Μεσσίας ιδιώτης που ήρθε «να σώσει τον αερομεταφορέα», αποκτά φτηνό και «ευέλικτο» προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του «δώρου» δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, από την κατά 3 μήνες γρηγορότερη απόκτηση από την ΜΙG, των δικαιωμάτων της Επίγειας Εξυπηρέτησης (Ηandling).
Όλα καλά και τακτοποιημένα, δηλαδή.
Τοπική Επιτροπή Χανίων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς