Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Σε σχέση με την επίσκεψη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο βουλευτής Επικρατείς του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η επίσκεψη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν και τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό δημιουργούν ανησυχία. Η ένταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και του Κυπριακού, στο πλέγμα της κυριαρχία του ΝΑΤΟ καθιστά την ελληνική εξωτερική πολιτική παρακολούθημα των επιδιώξεων και των σχεδιασμών του επιθετικού αυτού οργανισμού.
Επισημαίνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του για την ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην πολύπαθη χώρα. Είναι φανερό ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πιέζουν για πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με όσα δυσάρεστα αυτό συνεπάγεται.
Η επιβεβαίωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό της προθυμίας της Ελλάδας να συμμετέχει σε νατοϊκές στρατιωτικές αποστολές σε άλλες χώρες, και ιδίως στο Αφγανιστάν, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σταθερά στη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές αποστολές και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που δεν σχετίζεται με την Άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Ο μόνος τρόπος υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της διεθνούς ειρήνης είναι η διακοπή κάθε συμμετοχής της Ελλάδας σε νατοϊκές επιχειρήσεις και εκστρατείες και προπάντων η άμεση επιστροφή των ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.»

ΥΓ: Άραγε ποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τα μνημόνια συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ελλάδας που κύρωσε εχθές το θερινό τμήμα της Βουλής;