Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009


Την Τετάρτη(25/11/2009) οι φίλοι και υπερασπιστές του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου, δικάζονται στα ποινικά δικαστήρια των Χανίων. Ταυτοποιημένοι στο πρόσωπο της δημοτικού συμβούλου και πρώην βουλευτίνας Στέλλας Αλφιέρη, που καλείται να καθίσει για μια ακόμη φορά στο ειδώλιο του κατηγορουμένου ως “κοινός εγκληματίας”, γιατί έπραξε τα αυτονόητα: Ενημέρωσε, ως όφειλε, εγκαίρως για την επικείμενη επέκταση του λατομείου στα 347 στρ., αιτήθηκε την ανακήρυξη του παλαιού λιθόκτιστου δρόμου σε “νεότερο μνημείο μνήμης”, αλλά και έδωσε και δίνει συνεχείς μάχες για την εφαρμογή του νόμου και το σταμάτημα της αδυσώπητης καταστροφής του ιστορικού φαραγγιού από την παράνομη-επεκτατική λειτουργία του νταμαριού. Αγώνας που συνεπικουρούμενος από χιλιάδες πολίτες, φορείς, κόμματα και προσωπικότητες, έφερε αποτελέσματα με το σταμάτημα της επέκτασης και την προσωρινή παύση εργασιών στο λατομείο από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και ελπίζουμε, με τη μην ανανέωση- κατά οιονδήποτε τρόπο- της άδειας λειτουργίας του, πέραν της λήξης της στις 31/12/2009.

Η εταιρεία “Λατομεία Σελίνου” με τις δεκάδες καταγεγραμμένες από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας παραβάσεις, θέλησε με τις συνεχείς μηνύσεις κατά της Σ. Αλφιέρης, να “αποκεφαλίσει” πολιτικά, ψυχολογικά και οικονομικά, το συνεχώς αυξανόμενο και με διάρκεια κίνημα υπεράσπισης του φαραγγιού της Καντάνου, εφαρμόζοντας μια “πολιτική” εκφοβισμού και στοχοποίησης, που σήμερα η “νέα ηγεσία της” την επεκτείνει, καταθέτοντας μηνύσεις ενάντια στην “Πρωτοβουλία Καντάνου” και κατά “παντός υπευθύνου”.
Μια “πολιτική” καταδικασμένη εξ αρχής σε αποτυχία για ένα τόσο δίκαιο και τίμιο αγώνα. Ήδη έχει κερδηθεί η πρώτη δίκη όπου η εταιρεία διεκδικούσε 500.010 ευρώ, αλλά και προσφάτως πολίτες της Καντάνου-ιδιοκτήτες γης στο χώρο του λατομείου, δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση ορόσημο, που αποκαλύπτει μέρος του σκανδάλου “ξεπουλήματος” της Καντάνου, που ξεκίνησε από το φαράγγι και επεκτάθηκε στην Σπίνα και το Αποπηγάδι, εν γνώση του τότε Δημάρχου.
Καλούμε όλους τους φίλους και φίλες του ιστορικού φαραγγιού, όλους τους πολίτες που αγωνιούν και αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, να παραβρεθούν στη αίθουσα του δικαστηρίου. Γιατί αυτή η δίκη, μας αφορά όλους.

Πρωτοβουλία Καντάνου για τη Διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού της φαραγγιού. http://www.kandanos.eu/