Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

21/12/2009
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Το τελευταίο διάστημα η δράση ακροδεξιών στοιχείων εναντίον αλλοδαπών και ντόπιων πολιτών στα Χανιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά :
  • Την εισβολή, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, σε σπίτι μεταναστών στην Αμπεριά.
  • Τον άγριο ξυλοδαρμό, ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δύο Χανιωτών και την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του ενός.
  • Την αναγραφή φασιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
  • Τη δολοφονική επίθεση εναντίον δύο μεταναστών (ο ένας ήταν ένας από τους 15 μετανάστες απεργούς πείνας το Δεκέμβρη του 2008), το βράδυ της Τρίτης 8/12/2009, στην Πλατεία 1866. Τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένα στο νοσοκομείο Χανίων.
  • Την εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, μιας συλλογικότητας με διακεκριμένη και συνεχή κοινωνική δράση στα Χανιά, το πρωί της Τετάρτης 16/12/2009, μια μέρα πριν τη μεγάλη πορεία των φορέων των Χανίων ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Τα γεγονότα αυτά καταδικάζουν με δεκάδες ψηφίσματα φορείς του νομού, όπως το Φόρουμ Μεταναστών, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Χανίων, το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο και το τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νομαρχίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ κ.ά. οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα για τα Χανιά, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν τη παγίωση κλίματος νεοφασιστικής -ρατσιστικής βίας στο Νομό και να αντιμετωπίσουν με τρόπο μαζικό και αγωνιστικό ανάλογες μορφές επιθέσεων.
Τα φαινόμενα αυτά πύκνωσαν μετά την προκλητική εμφάνιση «κουκουλοφόρων» δίπλα σε αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ στην πορεία για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Χανιά στις 7/12/09. Σχετικό βίντεο έχει προβληθεί σε τοπικά και αθηναϊκά κανάλια και έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Γιατί δεν έχει πάρει ως τώρα μέτρα προστασίας των πολιτών από την κλιμακούμενη δράση γνωστών ακροδεξιών στοιχείων των Χανίων;
  2. Τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπιστεί η παράνομη και άκρως επικίνδυνη δράση των φασιστικών ομάδων στο νομό Χανίων και πώς θα προστατέψει τους κατοίκους των Χανίων.
  3. Πώς εξηγεί την εμφάνιση των κουκουλοφόρων δίπλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τι προτίθεται να κάνει για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων Ασφαλείας και την πάταξη της δράσης φασιστικών στοιχείων μέσα στις ειδικές δυνάμεις, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τσίπρας Αλέξης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κουράκης Τάσος

1 σχόλια:

syrizix είπε...

Θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς απο Θησείο.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Καλή χρονιά σε όλους και όλες.