Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010


Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εθχές στο κέντρο των Χανίων, τα οποία οφείλονται στην προκλητική δράση ακροδεξιών στοιχείων, προσβάλλουν τα δημοκρατικά αισθήματα και τις παραδόσεις των Χανιωτών. Σημειώθηκαν δε, μια μέρα μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Η αδράνεια της αστυνομίας όλους αυτούς τους μήνες που ανέχτηκε απανωτές επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες, Έλληνες και μετανάστες, αποθράσυνε τη δράση των ακροδεξιών εθνικιστικών ομάδων και εν τέλει οδήγησε στα επεισόδια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατ` επανάληψη, μέσα κι έξω από τη βουλή, έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη να βρεθούν οι ένοχοι των φασιστικών επιθέσεων και έχει ζητήσει να σταματήσει η επιλεκτική ενεργοποίηση της αστυνομίας, η οποία, όπως έδειξε η περίπτωση της Συναγωγής, όταν θέλει μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Για άλλη μια φορά απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και απαιτούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η ασύδοτη δράση των φασιστικών ομάδων στα Χανιά, διαφορετικά θα φέρουν ευθύνη γι` αυτά που πιθανόν συμβούν στο μέλλον, ενόψει μάλιστα της συνεχώς ογκούμενης οικονομικής κρίσης.
Καλούμε τους Χανιώτες με τρόπο μαζικό και πολιτικό να μην επιτρέψουν τη δράση εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων στον τόπο μας. Κύρια όμως να μην επιτρέψουν να περάσει ο φασισμός στη συνείδηση και στη ψυχή της κοινωνίας μέσα από σύνδρομα φόβου, εθνικιστικής ή ατομικής περιχαράκωσης , επιθετικής αντιμετώπισης του «διπλανού» μας και αποδιάρθρωσης της κοινωνικής συνοχής .
Η αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και τα οποία θα οξυνθούν, απαιτούν την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, των συλλογικών δράσεων και των δημοκρατικών διεκδικήσεων για διέξοδο από τη κρίση προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το σημερινό τερατούργημα του νεοφιλελευθερισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, καλεί τα μέλη και τους φίλους του να πρωτοστατήσουν σε μαζικές πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την εμπέδωση κλίματος αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σ` όλους τους συμπολίτες μας. Να δυναμώσουν τον αγώνα για μια διέξοδο από τη κρίση προς όφελος της κοινωνίας και σε βάρος αυτών που τη δημιούργησαν.
Το Γραφείο Τύπου της τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ