Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Από την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα"

“Λάθος και παραλογισμό", χαρακτήρισε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην ελληνική οικονομία ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων με θέμα "Η οικονομική κρίση και η χώρα μας - Οι πολιτικές διεξόδου για την Ευρώπη και την Ελλάδα".
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης, έχει παραχωρήσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη συναλλαγματική και νομισματική πολιτική της, καθώς και τα όποια συναλλαγματικά της αποθέματα και συνεπώς δεν μπορεί να στραφεί σε θεσμούς εκτός Ε.Ε. για να δώσει λύση στα προβλήματά της: "Η όποια λύση θα πρέπει να είναι εντός της Ε.Ε.", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για τη σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας σημείωσε: "Υπάρχει μια προσπάθεια "γερμανοποίησης" της πολιτικής της Ευρώπης. Η Γερμανία βολεύεται με τη σημερινή κατάσταση και δεν θέλει να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας. Είναι η χώρα με τα μεγάλα πλεονάσματα, αφού μπορεί χωρίς δασμούς να εξάγει τα προϊόντα της στην υπόλοιπη Ευρώπη".
Σε ερώτηση για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι "με τα μέτρα που λαμβάνονται θα χειροτερέψουν τα πράγματα": "Η κρίση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Θα πρέπει να σκεφτούμε τις αιτίες της. Τα μέτρα της κυβέρνησης υποθέτουν ότι φταίνε οι μισθοί γι' αυτό και κόβει τους μισθούς. Όμως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι μισθοί, είναι τα γενικότερα προβλήματα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Με τα μέτρα που λαμβάνονται τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Με τη μείωση των μισθών και τους έμμεσους φόρους θα έχουμε ύφεση, δηλαδή πτώση του εθνικού εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας. Επίσης, το δημόσιο χρέος θα αυξάνει γιατί, εφόσον το μετράμε δημόσιο χρέος προς εθνικό εισόδημα, όσο πέφτει το εθνικό εισόδημα ο λόγος αυτός θα επιδεινώνεται".
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η μόνη δυνατότητα διεξόδου που υπάρχει είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θα αυξήσει την απασχόληση, θα αναδιανέμει τα εισοδήματα και θα ανασυγκροτεί την οικονομία: "Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει βεβαίως να υπάρξει μια ρύθμιση για το χρέος. Είτε θα πρέπει για ένα διάστημα να μην πληρώνεται κανονικά ή να υπάρξει μια αναρρύθμιση ή να υπάρξει μια εγγύηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια για να μπορέσει η οικονομία να ανασάνει".
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία των σοσιαλιστών για "ευρωπαϊκό δανεισμό" της Ελλάδας ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μακάρι να είχε προχωρήσει νωρίτερα μια τέτοια πρωτοβουλία καθώς - όπως είπε - "το πρόβλημα το ελληνικό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πηγάζει και από το γεγονός ότι το ευρώ όταν φτιάχτηκε δεν εξοπλίστηκε από αυτούς τους θεσμούς που σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξουν".
Καταλήγοντας, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι "έχει μεγάλο πρόβλημα δημοκρατικής τάξης": "Για άλλα ψηφίστηκε και άλλα κάνει. Δεν πρόκειται για μια παρέκκλιση αλλά για μια δομική μετατόπιση. Αυτά που κάνει το ΠΑΣΟΚ τα κάνουν δεξιά και νεοφιλελεύθερα κόμματα και επομένως και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο είμαστε σε συνομιλία - βλέπει ότι πρέπει να βρούμε τρόπους κοινής δράσης για να ανατραπούν αυτά τα μέτρα και να αποτραπούν τα χειρότερα", είπε ο κ. Δραγασάκης.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι οικονομολόγοι - καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης και Σπύρος Λαπατσιώρας.