Δευτέρα 30 Απριλίου 2012


Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές υπό το ειδικό καθεστώς της Τρόικας, των Μνημονίων και ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που εδώ και δύο χρόνια οδηγεί τη χώρα και τη κοινωνία στη διάλυση και την εξόντωση.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν έχει να τάξει τίποτα στην κοινωνία και προσπαθεί με μοναδικό όπλο ένα σωρό τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλλήματα να υφαρπάξει την ψήφο μας. Μέσα από αυτές τις εκλογές, το μνημονιακό μπλοκ προσπαθεί αφενός να νομιμοποιήσει πολιτικά την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε τα δύο προηγούμενα χρόνια και αφετέρου να βγει προετοιμασμένο για τα νέα κύματα μέτρων που θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο κιόλας.

Γι αυτό η ψήφος του λαού είναι τόσο σημαντική την 6η Μαΐου. Γι αυτό όλη η Ευρώπη είναι στραμμένη για άλλη μια φορά στη χώρα μας, για να δουν πώς θα αντιδράσει το πειραματόζωο. Γι αυτό σχεδόν καθημερινά έχουμε παρεμβάσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ που μας υποδεικνύουν τι θα έπρεπε να ψηφίσουμε.

Η σύνθετη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός μας σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί  μόνο με τις εκλογές αυτές. Προϋπόθεση για μια διέξοδο είναι η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και η μεταπολίτευση του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω ριζικές αλλαγές. Θα πρέπει να φύγουν από το πολιτικό προσκήνιο και να λογοδοτήσουν στο λαό αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις τελευταίες δύο κυβερνήσεις. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο – όραμα διάλυσης του παραγωγικού ιστού, ξεπουλήματος ολόκληρου του δημόσιου τομέα, των Ολυμπιακών αγώνων και μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα εξαρτημένη, το υπηρέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Από εκεί και πέρα πρέπει να καταργηθούν οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια και να σταματήσει άμεσα η πληρωμή του τοκογλυφικού χρέους στους δανειστές μας που αφαιμάζει καθημερινά την οικονομία μας. Όλα αυτά τα βήματα έχουν νόημα μονάχα ενταγμένα σε ένα πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης – ανάταξης της οικονομίας. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ριζικές αλλαγές, γιατί δεν μπορούμε απλά να ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση της χώρας πριν το 2009. Η πιο σημαντική αλλαγή όμως που θα υπάρξει είναι ότι ο λαός θα παίρνει απόφαση για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας με τον πιο συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο, μέσα από δημοψηφίσματα.

Για να ξαναγυρίσω όμως στις τωρινές εκλογές, το ζήτημα είναι αν αυτές μπορούν να συμβάλουν στην παραπάνω κατεύθυνση. Η απάντηση είναι θετική, αν ενισχυθεί η αριστερά και ειδικά οι δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο του λαού ενάντια στην τρόικα και το σάπιο πολιτικό σύστημα. Το επόμενο βήμα αυτής της δύσκολης προσπάθειας ας είναι οι εκλογές στις 6 Μαΐου!

Μουτσέλου Ρούλα
Υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Χανίων