Παρασκευή 4 Μαΐου 2012


... ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ! Επειδή ειδικά την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια απίθανη απόκρυψη και ψευδολογία για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτουμε όλο το πολιτικό εκλογικό υλικό.

(Εδώ συνοπτικά)
1. Να απαλλαγούμε από τον βραχνά του χρέους
2. Να φορολογηθεί ο πλούτος και να καταργηθούν οι περιττές δαπάνες
3. Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση
4. Βιώσιμη ανάπτυξη με παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση
5. Σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη ασφάλιση
6. Ριζική αναμόρφωση του κράτους. Δημοκρατία παντού. Ίσα δικαιώματα για όλους και όλες
7. Ισχυρό κοινωνικό κράτος. Κανένας μόνος στις δύσκολες καμπές της ζωής
8. Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων
9. Προστασία της Παιδείας και του πολιτισμού από την πολιτική των Μνημονίων.
10. Ανεξάρτητη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική



Οι προτάσεις (που ΔΕΝ έχουμε!) για την προστασία των ανέργων

Επιδότηση της ανεργίας
Το βασικό επίδομα ανεργίας ορίζεται στο 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού για το πρώτο έτος, ως το 60% για το τέταρτο έτος.
Από το τέταρτο έτος και έως την ανεύρεση εργασίας καταβάλλεται το βασικό επίδομα ανεργίας.
Ειδικές κατηγορίες ανέργων
Οι νεοεισερχόμενοι στην Αγορά Εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους δεν εξασφαλίζεται εργασία ανάλογη των προσόντων τους εντός τριών μηνών, δικαιούνται βοήθημα ίσο με το βασικό επίδομα ανεργίας (80% του βασικού) σε όλο το διάστημα της ανεργίας
Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας έως την ανεύρεση εργασίας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνεργοι.
Οι εποχικά απασχολούμενοι δικαιούνται το βασικό επίδομα ανεργίας κατά την διάρκεια της μη απασχόλησής τους.
Οι παραμένοντες μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας άνω των 55 ετών, είτε λαμβάνουν το επίδομα, είτε εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης σε κοινωνικές υπηρεσίες του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι άνεργοι που δούλευαν με μερική απασχόληση δικαιούνται το πλήρες επίδομα ανεργίας
Στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ δικαιούνται να γράφονται και οι εργαζόμενοι μετανάστες.

Ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων

Οι άνεργοι παραμένουν πλήρως ασφαλισμένοι, συνταξιοδοτικά, και ιατροφαρμακευτικά, στους ίδιους ασφαλιστικούς φορείς, καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας.
Οι ασφαλιστικές εισφορές όσων απολύονται και είναι μεγαλύτεροι των 55 χρόνων, καλύπτονται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις που τους απέλυσαν για περίοδο μέχρι πέντε χρόνια, εφόσον παραμένουν άνεργοι. Προϋπόθεση για την κάλυψη αυτή είναι η επιχείρηση να έχει πραγματοποιήσει κέρδη την προηγούμενη χρονιά, ενώ δεν απαλλάσσεται σε περιπτώσεις δόλιας πτώχευσης, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις των ανέργων

Το βασικό επίδομα ανεργίας δεν φορολογείται.
Οι ατομικές δαπάνες των ανέργων που αφορούν την επαγγελματική τους κατάρτιση εκπίπτουν από την φορολογία τους.
Κατά την διάρκεια της ανεργίας αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων στεγαστικών δανείων και άλλων δανείων που έχει συνάψει ο άνεργος. Απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για την πρώτη κατοικία.
Δίνεται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% του ενοικίου για την κύρια κατοικία καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, ως το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.
Οι άνεργοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
Πρόσβαση όλων των ανέργων στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στα δημόσια αγαθά

Στους ανέργους χορηγείται κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πληρώνουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ηλεκτρισμός, θέρμανση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες – με τα χαμηλότερα τιμολόγια. Κατά την διάρκεια της ανεργίας δεν καταβάλλονται τα ποσά υπέρ τρίτων μέσω των λογαριασμών.
Απαγορεύεται η διακοπή παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η κάρτα ανεργίας αποτελεί και εκπτωτική κάρτα για την πρόσβαση των ανέργων σε χώρους δημοσίων θεαμάτων, – κινηματογράφοι, θέατρα – πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων.
Η κάρτα ανεργίας λειτουργεί εκπτωτικά για τις μετακινήσει με ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά και υπεραστικά μέσα.
Τα ανήλικα παιδιά των ανέργων μπορούν να πηγαίνουν δωρεάν στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωδεία, γυμναστήρια.
ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;
Τα μέτρα θα  χρηματοδοτηθούν εκτός από τον προϋπολογισμό και από νέους πόρους, που θα οριστούν ως ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων των 1000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Δηλαδή, ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ!
Οι προτάσεις (που και πάλι ΔΕΝ έχουμε!) για τα χρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες

Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο παιδιά).
Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, σε ποσοστό ίσο µε τη μείωση του συνολικού εισοδήµατος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα και ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
Για κάθε οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.α.), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
Εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά/προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπεραναλήψεως. Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν πάρει τόσα δις δημόσιου χρήματος από το 2008 μέχρι σήμερα, να κυνηγάνε με εξευτελιστικούς όρους τους πολίτες για χρέη της τάξης των 150 ευρώ και να στέλνουν sms στα κινητά και να παίρνουν διαρκώς τηλέφωνα στα σπίτι.
Ίδρυση Εγγυοδοτικού Ταμείου Στέγασης, το οποίο, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, θα παρεμβαίνει ανάμεσα στη δανείστρια τράπεζα και το δανειολήπτη με σκοπό να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών, με μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

Κατάργηση του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους
Κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων των τραπεζών
Άμεση απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών
Ριζική αναμόρφωση του Τειρεσία. Μετατροπή του σε ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό όργανο, που με τη λειτουργία του θα οδηγεί σε πραγματική εξυγίανση των οικονομικών συναλλαγών και όχι στην “εξόντωση” πολιτών και επιχειρήσεων.
Λύσεις για να αναπνεύσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας ( βίντεο και κείμενο)
•  Διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντίστοιχη της μείωσης του κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία, ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους µε ορίζοντα δεκαετούς εξόφλησης.
•  Διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων μιας επιχείρησης κατά ποσοστό αντίστοιχο της μέσης μείωσης του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας κατά την τριετία 2009-2012 Το υπόλοιπο που απομένει ως χρέος ρυθμίζεται για δέκα χρόνια. Στην πρότασή αυτή περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
•   Αξιοποίηση για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πόρων του ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή μένουν αχρησιμοποίητοι
•   Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη
•   Για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, εφαρμογή του ίδιου μέτρου αναλογικής διαγραφής χρεών πριν από τη διαδικασία πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Και η εναπομείνασα απαίτηση της τράπεζας να γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από την αξία των ακινήτων ή από τον εγγυητή.
Οι προτάσεις για την μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική ανάπτυξη

•   Δημιουργία συνθηκών που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγής:
-   Με διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων µέσω κρατικής επιδότησης για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως µε τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής
-   Με την έκδοση για δύο χρόνια για κάθε αγρότη, µε την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας µε διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και µε οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας. Με την κάρτα αυτή οι προμηθευτές του αγρότη θα πληρώνονται απευθείας από την τράπεζα, ως το ποσό του πλαφόν
•   Διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη µε τα εξής μέτρα:
-   Πάγωμα πλειστηριασμών για τουλάχιστον δύο χρόνια
-   Πάγωμα καταβολής δανειακών δόσεων στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα
-   Ακύρωση της παρακράτησης από την Αγροτική Τράπεζα των κοινοτικών ενισχύσεων για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων
-   Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τη στήριξη των αναγκών του μικρομεσαίου αγρότη
Για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής
Αυτά που δεν λένε στα δελτία των οκτώ
Οι υποσχέσεις που έχουν δώσει ήδη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Τρόικα.
Οι προβλέψεις για την κατάσταση στη χώρα
ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν ΗΔΗ δεσμευτεί στην Τρόικα για:
•  Πιστή μετεκλογική εφαρμογή του νέου Μνημονίου
•  Μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο όνομα της «ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας». Στόχος η μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% το  2012-14. Αυτό σημαίνει πολλαπλάσια μείωση των μισθών τους οποίους η Τρόικα επισήμως συγκρίνει µε αυτούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης
•  Ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια λόγω των δεσμεύσεων του Μνημονίου για αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των εισιτήριων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25% τουλάχιστον
•  Νέα ΜΕΓΆΛΗ περικοπή δημόσιων δαπανών 3,3 δις ευρώ, κυρίως στα φάρμακα, τις συντάξεις, τους μισθούς
•  11,5 δις ευρώ περικοπές αμέσως μετά τις εκλογές. 8 δις ευρώ από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και 3,5 δις από κλείσιμο/συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων (σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα ΙΚΑ )  και απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο
•  Μειώσεις φοροαπαλλαγών για τους εργαζόμενους, μειώσεις φόρων για τα επιχειρηματικά κέρδη
•  Μείωση εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5% το 2012-13
•  Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου: 16 δις μέχρι το 2015, 50 δις μέχρι το 2022 και ρητή δέσμευση να πουλιούνται «επιπλέον περιουσιακά στοιχεία» αν δεν καλύπτονται οι στόχοι των εσόδων
•  Δώρο 50 δις ευρώ στις Τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, εκ των οποίων πίσω στο δημόσιο θεωρούνται πως μπορούν να έρθουν μόλις τα 16 δις. Καμία πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών των δανειοληπτών.
•  «Προτεραιότητα στις πληρωμές που εξυπηρετούν το χρέος», αντί, πχ, των συντάξεων. Ρητή δέσμευση ότι αυτό θα διασφαλίζεται μέσα από αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι προβλέψεις τους είναι ξεκάθαρες κι ας μην τις ανακοινώνουν:
•  Ύφεση επί 2 επιπλέον χρόνια, τουλάχιστον. Ύφεση 4,7% του ΑΕΠ το 2012!
•  Αύξηση της ανεργίας. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την ανεργία, πέρα από το ιδεολόγημα ότι θα υποχωρήσει αν ακολουθήσουμε την πολιτική του Μνημονίου που την υπερδιπλασίασε!
•   Καμία ελπίδα βελτίωσης. Ρητή πρόβλεψη για νέα μέτρα αν δεν πιάνονται οι στόχοι και δέσμευση όλων των πόρων για την ταχύτερη πληρωμή των δανειστών και για τη μείωση του φόρου επί των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙΣ;
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ. ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!