Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Από τις 19 γαλάζιες σημαίες που αφαιρέθηκαν το 2012 από το σύνολο των ακτών της χώρας, 6 (32%) αφορούσαν στο νομό Χανίων! Σε επίπεδο δήμου, πανελλήνιος πρωταθλητής ο Δήμος Καντάνου—Σελίνου που έχασε τις 5 από τις 6 του Νομού.

Οι προδιαγραφές ποιότητας που απαιτούν οι γαλάζιες σημαίες αποτελούν εγγύηση και συνεπώς μηχανισμό έλξης για τον επισκέπτη που δεν γνωρίζει έναν τόπο. Αυτό το γνωρίζουν οι υπόλοιπες 394 περιοχές της Ελλάδας που πήραν τη σχετική αναγνώριση. Αποτελεί κοινό τόπο για κάθε περιοχή με βασικά έσοδα από τον τουρισμό.

Ο Δήμος Καντάνου—Σέλινου  έχει βαρύ αρνητικό ισοζύγιο στην προστασία του περιβάλλοντος. Μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και καταστροφική συνεκμετάλλευση (με το Δήμο Κισσάμου) της παραλίας Βουλισμένη στο Λαφονήσι είναι δύο από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν απασχολήσει το Νομό. Μάλιστα για το τελευταίο έχουν υπάρξει και ενυπόγραφες διαμαρτυρίες παραγόντων του τουρισμού.

Το Λαφονήσι με τη Βουλισμένη είναι πανευρωπαϊκά γνωστός τόπος και η απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας δημιουργεί τεράστια ερωτήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία αυτής της ευαίσθητης και μοναδικής σε ομορφιά περιοχής. από το δήμο Καντάνου - Σέλινου. Ο συνδιαχειριστής Δήμος Κισσάμου, συναίνεσε στους χειρισμούς του Δημάρχου Καντάνου Σελίνου ή απλά αδιαφόρησε; Αθέλητα ή ηθελημένα άραγε δίνουν λαβή για απώλεια της διαχείρισης δημόσιαs περιουσίας από τους Δήμους και εκχώρησή της (σύμφωνα με τη μόδα) σε ιδιώτες; Τόσο για αυτό όσο και για την επακόλουθη απώλεια εισοδήματος από τον τουρισμό, ας απολογηθούν οι Δήμαρχοι στους συμπολίτες τους.

Τα περί μη ενημέρωσης από τους αρμόδιους που ο Δήμαρχος Καντάνου—Σελίνου περιφέρει ως δικαιολογίες ας τα ξανασκεφτεί αφού δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που έχει λάβει από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, αρμόδιας για τις γαλάζιες σημαίες. Άραγε όμως οι τοπικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν έχουν λόγο στα τεκταινόμενα; Δεν αφορά και αυτούς η δυσφήμιση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τόσο η υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσο η απώλεια εισοδήματος, (ειδικά αυτήν την εποχή) αλλά και η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα, αποτελούν μείζονα θέματα για τον τόπο. Οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να εκτιμήσουν με ειλικρίνεια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη τους και να πάρουν άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες (βιολογικός, υποδομές, καθαρισμοί και διαχείριση ακτών κλπ) για να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία στον τόπο ώστε να διεκδικηθούν εκ νέου οι διακρίσεις και να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας των περιοχών.

Όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι κάτοικοι της περιοχής που πλήττονται άμεσα. Σε κάθε δράση που θα αναπτύξουν προς την επίλυση του προβλήματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενεργός συμπαραστάτης.