Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τους άξονες της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στα Χανιά, ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης και ο Οικονομολόγος καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Σπύρος Λαπατσιώρας.

Οι τρεις βασικοί άξονες της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι, όπως ανέφεραν οι Γ. Σταθάκης και Σπ. Λαπατσιώρας:

  • Δημιουργία περιουσιολογίου, ως βασικό εργαλείο για την εξακρίβωση της διαρκούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων με τη φορολογική νομοθεσία. Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
  • Ενα προοδευτικό φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο στα προηγούμενα επίπεδα (π.χ. 12.000 ευρώ), πολλές κλίμακες και υψηλούς συντελεστές στα πολύ υψηλά εισοδήματα, έτσι ώστε νάναι δίκαιο, να επιτυγχάνει του στόχους της συλλογής των εσόδων και την αναδιανομή του εισοδήματος, ενώ θα στοχεύει στην ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων ανάπτυξης, όπως ο πρωτογενής.
  • Πλήρης αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ώστε να μην είναι τιμωρητικό το σύστημα απέναντι στον πολίτη, συσσωρεύοντας ανείσπρακτα έσοδα μέσα από δικαστικές διαμάχες.

Οι δύο Οικονομολόγοι, άσκησαν σκληρή κριτική στο μίνι φορολογικό της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς το άδικο και αναποτελεσματικό. Είναι ένα σύστημα όπως είπαν, που συντηρεί τους παλιούς μηχανισμούς φοροδιαφυγής, δε λύνει σημαντικά ζητήματα και εκτός από τα συνήθη θύματα μισθωτούς – συνταξιούχους, τα βάζει με πολύ διευρυμένες κατηγορίες προκειμένου να συλλέξει έσοδα που θα είναι αδύνατον ως το τέλος του 2013 να συλλεχθούν.