Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Χανιά: Ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας - Αυθαίρετες, καταχρηστικές και εκδικητικές διώξεις πολιτών - Στοχοποίηση κοινωνικών κινημάτων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ»

Στα Χανιά εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε διάφορες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις κατά του Μνημονίου. Μέχρι σήμερα, και αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2011, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες που αφορούν τις εξής κινητοποιήσεις:

Την λαϊκή κινητοποίηση της 29ης Ιουνίου 2011 στα Χανιά ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Βουλή, που οργανώθηκε από την λαϊκή συνέλευση των «Αγανακτισμένων», σε συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης. Με βάση υλικό από παρακείμενες κάμερες καταστημάτων διώκονται 8 συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας, ενώ τους αποδίδονται ευθύνες σε «φθορές» χωρίς καν σχετικές ενδείξεις.

Την κινητοποίηση της 28ης Οκτωβρίου του 2011, οπότε και σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, στον απόηχο των απεργιών της 19ης και 20ης του ίδιου μήνα. Στο κλίμα αυτό, στα Χανιά επιχειρήθηκε να γίνει διαδήλωση μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, προκειμένου η παρέλαση να μην διακοπεί. Αν και απολύτως ειρηνική, όμως, η διαδήλωση αυτή εμποδίστηκε από την Αστυνομία μέχρι να απομακρυνθούν οι επίσημοι, από τη δε επέμβαση των αστυνομικών προκλήθηκε ο τραυματισμός διαδηλώτριας. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι διαδηλωτές υπέστησαν βίαιη μεταχείριση, ενώ η διαδήλωση παρέμεινε ειρηνική, έντεκα από τους συμμετέχοντες σε αυτήν κλήθηκαν πρόσφατα ως μηνυόμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Την κινητοποίηση της 10ης Φεβρουαρίου του 2012, μέρα ψήφισης του δευτέρου Μνημονίου, και ενώ σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις και συμβολικές διαμαρτυρίες. Στο κλίμα αυτό, διοργανώθηκε στα Χανιά διαδήλωση έξι χιλιάδων περίπου συμμετεχόντων (σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας) μπροστά από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία και προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου. Μολονότι ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ζήτησε τη δίωξη κανενός από τους συμμετέχοντες, για το συμβάν διώκονται εννέα πολίτες, κατηγορούμενοι για διατάραξη οικιακής ειρήνης και άσκηση παράνομης βίας.

Την κινητοποίηση της 25ης Μαρτίου 2012, οπότε και η ΕΛΜΕ Χανίων, από κοινού με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, διοργάνωσε συγκέντρωση και διαμαρτυρία κοντά στο χώρο όπου θα διεξαγόταν η μαθητική παρέλαση. Οι συγκεντρωμένοι, χωρίς να συμβεί οποιοδήποτε έκνομη ενέργεια, εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ να διαμαρτυρηθούν, και για την υπόθεση αυτή διώκονται τρείς από τους συμμετέχοντες.

Κοινό στοιχείο των διώξεων αυτών είναι το γεγονός ότι στηρίζονται σε πανομοιότυπες μαρτυρίες 2-3 αστυνομικών, στις δε δικογραφίες εμφανίζονται οι ίδιοι πάντα αστυνομικοί να προχωρούν σε μηνύσεις. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα στοιχεία που προσκομίζονται ως αποδεικτικά επ’ ουδενί στοιχειοθετούν τις διώξεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι αποδίδονται κατηγορίες σε ενεργούς για χρόνια και κοινωνικά δραστήριους πολίτες, αλλά και σε άτομα που δεν ήταν καν στο χώρο και το χρόνο των κινητοποιήσεων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τον ορισμό του χαλκευμένου κατηγορητηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία που αφορά την πρώτη υπόθεση (γεγονότα 28.10.2011) συμπεριλαμβάνονται φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κινήσεων, σε μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά προσπάθεια ποινικοποίησης του φρονήματος και της συλλογικής δράσης, και δη αυτής που σχετίζεται με το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προφανές ότι οι διώξεις δεν αποσκοπούν στην προστασία έννομων αγαθών, αλλά αντίθετα, είναι διώξεις με πολιτική σκοπιμότητα και εκδικητική πρόθεση, στο πλαίσιο των οποίων η επίκληση της νομιμότητας είναι εντελώς προσχηματική.

Επειδή οι εν λόγω διώξεις δεν αποτελούν «μεμονωμένα»περιστατικά, και δη για την πόλη των Χανίων (ενδεικτική εδώ είναι η περίπτωση της σύλληψης πολιτών για τις κινητοποιήσεις στην περιοχή Αποπηγάδι τον Φεβρουάριο του 2010 και του 2011). 

Επειδή μεταξύ των αυθαίρετα διωκόμενων βρίσκονται και δημόσιοι υπάλληλοι που ενδέχεται να υποστούν, επιπλέον, πειθαρχικές διώξεις.

Επειδή οι διώξεις έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης εκ μέρους εκατοντάδων πολιτών και δεκάδων κοινωνικών και πολιτικών φορέων σε όλη την Κρήτη.

Επειδή η εν γένει λειτουργία των διωκτικών μηχανισμών εν μέσω κρίσης, όπως και άλλες προσπάθειες περιστολής συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, δεν αποσκοπούν στην προστασία της έννομης τάξης, αλλά την επικαλούνται καταχρηστικά, με σκοπό τη χάραξη των «επιτρεπτών» ορίων της κοινωνικής διαμαρτυρίας, είναι δηλαδή μια λειτουργία καταφανώς πολιτική, αποτέλεσμα της οποίας είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Με ποιους τρόπους προτίθεται το υπουργείο να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία αυθαίρετα διωκόμενων πολιτών από καταχρηστικές διώξεις, που ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των διωκόμενων;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

  • Θα ελεγχθούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι που καταθέτουν ως ενοχοποιητικό στοιχείο σε δικογραφία τη διακίνηση φυλλαδίων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, και δη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις;
  • Με ποιον τρόπο προτίθεται να ελέγξει όψεις της λειτουργίας της ΕΛΑΣ που αφίστανται της υπεράσπισης της έννομης τάξης και προδίδουν πολιτικά κίνητρα;
  • Γιατί παρατηρείται αυτή η έξαρση μαζικών διώξεων στην πόλη των Χανίων, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γεγονότα για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών, δεδομένου ότι παρόμοιες εκδηλώσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα στις εν λόγω ημερομηνίες; Πρόκειται για πολιτική απόφαση και αν όχι, θα προβεί το υπουργείο στην διερεύνηση ύπαρξης κέντρου παραγωγής χαλκευμένων κατηγορητηρίων από υπηρεσίες του στα Χανιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βασιλική Κατριβάνου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Σταύρος Κοντονής
Ανδρέας Ξανθός
Δημήτρης Τσουκαλάς
Γιώργος Σταθάκης