Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Άλλη μια σχολική χρονιά βαδίζει προς το τέλος της και καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει οργανωθεί, προκειμένου να βρει οριστική λύση το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που για δεκαετίες ταλαιπωρεί την κοινωνία των Χανίων.
Προκάτ αίθουσες, γυψοσανίδες, καταργημένα εργαστήρια και βιβλιοθήκες, νηπιαγωγεία στα υπόγεια, υπερπληθυσμός μαθητών στις αίθουσες, στενοκοπιά στις αυλές και κατά περίπτωση διπλοβάρδια είναι το σκηνικό στο οποίο η νέα γενιά χτίζει το μέλλον της.
Έτσι, για άλλη μια φορά, κανένα σχολικό κτίριο δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πράγμα απαράδεκτο και ασυγχώρητο για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Από την άλλη η μνημονιακή κυβέρνηση δε θεωρεί πρώτιστο καθήκον της να εξασφαλίσει εθνικούς πόρους για τα σχολειά μας.
Το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χανίων, θεωρεί ότι, απαιτείται η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκπαίδευσης, για να καταρτιστεί άμεσα, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, με συγκεκριμένους στόχους και διεκδικήσεις.
Απαιτείται η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων όπου το απαιτούν οι ανάγκες της πόλης και του νομού, με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα της διπλοβάρδιας.
Τα ημίμετρα, που έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε ακατάλληλους και ανθυγιεινούς χώρους ή να περιορίζονται οι ζωτικοί για τα παιδιά ελεύθεροι σχολικοί χώροι, δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.
Μας βρίσκει επίσης ριζικά αντίθετους, κάθε προσπάθεια να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν σχολικές μονάδες, όπως προωθείται κεντρικά από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της υλοποίησης της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει πολιτικά κάθε προσπάθεια για τη διεκδίκηση πόρων και για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται, για την γρήγορη, οριστική και ορθή επίλυση αυτού του προβλήματος.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χανίων