Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με την διοίκηση του ΙΚΑ Χανιών και εκπροσώπους του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων.

Διαπιστώθηκε η συνεχής υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ (περίπου με το 55% των υπαλλήλων του 2009 λειτουργεί το περιφερειακό υποκατάστημα Χανίων), η συνεχής αύξηση του χρόνου απόδοσης των συντάξεων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. 

Από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε το θέμα των απολύσεων του διαγωνισμού 9Κ/2008, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στην πρόταση νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την «Ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών»

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα τις μεγάλης καθυστέρησης στην εξέταση και απόδοση των αναπηρικών συντάξεων. Για το θέμα αυτό η Ν.Ε. Χανίων τονίζει τα εξής :
  1. Το θέμα των αναπηρικών συντάξεων τείνει να πάρει έκταση και βάθος μιας κοινωνικής καταστροφής. Αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα και περίπου 2000 στο Νομό Χανίων. Με το νέο τρόπο εξέτασης τόσο των ήδη συνταξιούχων όσο και των νέων αιτήσεων από κεντρική υπηρεσία (ΚΕΠΑ), οι ανάπηροι περιμένουν δέκα μήνες και πάνω μέχρι να εξεταστούν και να πάρουν σύνταξη!. Στο διάστημα αυτής της δεκάμηνης αναμονής δεν παίρνουν δεκάρα! Πολλοί από αυτούς χάνουν και δικαιώματα περίθαλψης αφού μετά ένα εξάμηνο παύει να ισχύει το βιβλιάριο..
  2. Αυτή η μεταχείριση, ιδιαίτερα ευπαθών ανθρώπων με οικονομικές ανάγκες πολλαπλάσιες των υγιών (συμμετοχή σε φάρμακα , γιατροί, μετακινήσεις κλπ)  είναι απάνθρωπη. Στο όνομα της πραγματικής ανάγκης για εξάλειψη των πλαστών συντάξεων, αντί να παρακρατούν όσες αποδειχθούν πλαστές τις παρακρατούν όλες προκαταβολικά, αντιμετωπίζοντάς τους ως οιωνεί απατεώνες. Πολύ περισσότερο που η απόδοση της σύνταξης όσο διαρκεί η επανεξέταση δεν θα συνεπαγόταν καμιά επιβάρυνση για το δημόσιο ταμείο, αφού πρόκειται για παλιούς συνταξιούχους. Το μόνο ίσως που εξυπηρετεί είναι η πλασματική μείωση των δημοσίων δαπανών για να παρουσιάζουν στην τρόϊκα «πλεονάσματα» που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απτόητοι την καταστροφική «οικονομική πολιτική» της ζητιανιάς των δόσεων   
  3. Όπως βεβαιώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι τεράστιοι χρόνοι εξέτασης και προώθησης των συντάξεων οφείλονται  και στην έντονη υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ελάχιστοι οι ως τώρα διαθέσιμοι γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι που έμειναν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο «υπερτροφικό δημόσιο».
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και στα Χανιά ότι μπορεί για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά σε πάσχοντες ανθρώπους.
Διεκδικούμε:
  • την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με γιατρούς και υπαλλήλους έτσι ώστε η εξέταση των αναπήρων να γίνεται ταχύτατα.
  • μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης των παλιών συνταξιούχων η σύνταξη να αποδίδεται κανονικά και όχι να παρατείνεται μόνο κατά ένα εξάμηνο.
Τόσο αυτή, όσο και όλες οι πλευρές του συστήματος των συντάξεων αποδεικνύουν ένα πράγμα: Το πόσο ανάγκη υπάρχει να υπερασπιστούμε και να βελτιώσουμε το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η κατεδάφιση και παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρούν οι τρόικες θα αφήσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς σύνταξη και περίθαλψη. Αυτή την οπισθοδρόμηση δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. 

Γραφείο τύπου
Ν.Ε. Χανίων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ