Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τις απόψεις του για διάφορα θέματα ανέπτυξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» (Κώστας Αρβανίτης). Εκτός από τα αναμενόμενα (αντικυβερνητική στάση στο θέμα των απεργιών των καθηγητών κλπ), δήλωσε ότι το 27% δε σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλειοψηφία στο λαό, ότι δεν έχει κανένα σκοπό «να καθοδηγεί το λαό όπως οι μπολσεβίκοι», ότι στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει με ενιαία λίστα και όχι χωριστές, που θα σήμαιναν «πολλά κόμματα σε συσκευασίας ενός». Παραδέχτηκε επίσης έμμεσα ότι οι συμμαχίες του, αν πρωτεύσει στις εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολες, ενώ υπεραμύνθηκε των απόψεών του για «συμμαχία των χωρών του Νότου».
Η συνέντευξη έχει ως εξής: 

«Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ πρώτα απ΄ όλα θα έβαζα τα ζητήματα Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε και τον συνεχιζόμενο αυταρχισμό. Έχουμε από το πρωί επέμβαση μονάδων των ΜΑΤ, στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο, όπου οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων 4 μηνών και μια σειρά άλλων τέτοιων πρακτικών που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Το πρώτο θύμα», της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η Δημοκρατία. Διάβαζα ένα άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Άρη Καζάκου που μιλάει για μια χώρα, που υφίσταται αλλοίωση επί τρία χρόνια. Η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη και στόχος της είναι να επιβάλει νόμους υπερβάλλοντες την Δημοκρατία. Για να υλοποιήσει την πολιτική της η κυβέρνηση πρέπει να «μπει σε περιορισμό», η Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει σαν εργαλείο την κινητοποίηση των πολιτών. Οφείλει να ενδυναμώσει την πίστη του λαού μας και να πείσει ότι αυτή η αυταρχική πολιτική, δεν είναι νομοτέλεια».
Προσπαθούν να πείσουν ότι το μνημόνιο είναι «νομοτέλεια» και δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι κάπως γινόταν και στη Δικτατορία που επί χρόνια, έμεινε στην εξουσία. Κάποτε βέβαια ο λαός ξεσηκώθηκε.
Στόχος της κυβέρνησης, του Σαμαρά και των δύο αρχηγών που τον στηρίζουν είναι να πείσουν ότι αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι «νομοτέλεια» και ότι το Σύνταγμα, είναι «πολυτέλεια». Αν το πιστέψουν οι πολίτες, ζήτω που καήκαμε, θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.
Υπάρχει απαξίωση της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Είπα στους εκπαιδευτικούς, σε μια συζήτηση που είχα μαζί τους, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, αν συνέβαινε πριν δύο χρόνια, θα είχα ρίξει την κυβέρνηση. Και αυτό θα γινόταν γιατί όλος ο κόσμος θα βρισκόταν στους δρόμους.
Εκεί βρέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη γραμμή των αγώνων μαζί με τον λαό. Στόχος μας είναι, να αλλάξουμε το σύστημα. Αυτή η κυβέρνηση, αν κρατιέται στην εξουσία, είναι όχι γιατί καλλιεργεί ελπίδες και προσδοκίες, αλλά γιατί στηρίζεται, από ένα σύστημα του κατεστημένου, των ΜΜΕ.
Ο κόσμος προσδοκά από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει κάτι, για να αλλάξει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει, θέλει να τελειώσει μια και έξω από το μνημόνιο». 


Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ας πούμε ότι το μνημόνιο, τελειώνει. Τι θα γίνει αμέσως μετά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Βάζουμε συνεχώς, «το κάρο μπροστά από το άλογο». Για να απαντήσουμε, σε αυτό το όντως σημαντικό ερώτημα, πρέπει πρώτα από όλα να γίνουμε κυβέρνηση. Βέβαια και θα σκεφτούμε και θα αποφασίσουμε για το πώς θα βαδίσουμε.
Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, θα υπάρξουν δυσκολίες. Γι αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσει ισχυρότερους δεσμούς με την κοινωνία. Επειδή πήραμε 27% στις εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι στις φοιτητικές εκλογές, στους ΟΤΑ, σε άλλους μεγάλους συνδικαλιστικούς φορείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε πλειοψηφία. Γι αυτό πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα κτισίματος δεσμών, με την κοινωνία. Ως μηχανικός το ξέρω αυτό.
Πρέπει να πείσουμε ότι δεν φοβόμαστε τον λαό, αλλά είμαστε δίπλα στον λαό. Δεν θέλουμε ένα παρωχημένο «μπολσεβίκικο», κόμμα, που θα καθοδηγεί τον λαό».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με ποιους θα κάνετε συμμαχίες; Θα κάνετε ακόμη και με τον ΣΕΒ που είστε καλεσμένος σήμερα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Όπως σε ένα θεσμό, καλείται ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, που με κάλεσαν και πήγα, το ίδιο θα πράξω και στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΒ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα καθίσετε και στο δείπνο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει δείπνο, αλλά και να υπάρχει κι αν καθίσω, αυτό θα σημαίνει, ότι αλλάζω ιδέες; Μάλλον αυτοί θα φοβηθούν μην «μολυνθούν, από εμάς..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με την απεργία των καθηγητών τι γίνεται;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Η κυβέρνηση επέλεξε την χρονική στιγμή των Πανελλαδικών, για να δείξει την πυγμή της και τον αυταρχισμό της. Επέλεξε, να «προκαλέσει» τους καθηγητές. Αν η κυβέρνηση είχε πραγματική έγνοια για τους μαθητές θα ανέστειλε την εφαρμογή των μέτρων και θα ξεκινούσε διάλογο μετά τις εξετάσεις. Αλλά επέλεξε να προκαλέσει τους καθηγητές. Τα αιτήματά τους δεν είναι συντεχνιακά, αλλά έχουν να κάνουν με ολόκληρη την κοινωνία. Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο της πάλης τους. Η αίσθηση αλαζονείας είναι που θα οδηγήσει αυτήν την κυβέρνηση σε όλεθρο. Όταν επιτίθεσαι στο σύνολο της κοινωνίας, κάποια στιγμή θα λάβεις και την απάντηση. Οι γονείς των παιδιών, που τόσο λέει ότι νοιάζεται αυτή η κυβέρνηση, είναι αυτή η ίδια που τους έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση. Εμείς, υποστηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, πιστεύουμε ότι είναι δίκαια και όχι συντεχνιακά. Θεωρούμε δε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, να επιλέξουν τον τρόπο διεκδίκησής τους».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να έρθει στην εξουσία, με ποιους θα κάνει συμμαχίες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Για μένα άλλο είναι η κυβέρνηση και άλλο η εξουσία. Είναι δύσκολο να κατακτήσεις την εξουσία, προς όφελος των εργαζόμενων. Φαίνεται ότι ήταν «κάθε εμπόδιο για καλό» και εννοώ τις εκλογές του προηγούμενου Ιούνη. Μας έδωσε τον χρόνο, έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας για να σχεδιάσουμε όσο καλύτερα γίνεται, εκείνες τις παρεμβάσεις, που μετά από μια μεγάλη εκλογική νίκη να δούμε, ποιες θα είναι αυτές οι παρεμβάσεις, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα αναδιανομής, του πλούτου στους πολίτες».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα διακόψω για λίγο τη συνέντευξη γιατί έχω την πληροφορία για μια έκρηξη βόμβας που έγινε χθες το βράδυ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δάφνη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Ναι, ναι, ξέρω, συμβαίνουν αυτά. Θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα τώρα. Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, γιατί δραματικά είναι αυτά που συνέβησαν, είδαμε την «εσωτερική τρόικα» να «επιχαίρει» για ότι συνέβη στην Κύπρο και να ισχυρίζεται ότι επλήγη ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις κυπριακές εξελίξεις. Γιατί επλήγη ο ΣΥΡΙΖΑ, τι είπαμε εμείς που δεν επαληθεύτηκε; Ήταν μήπως στην Κύπρο μία αριστερή Κυβέρνηση που υλοποίησε την πολιτική του «ΝΑΙ;»; Ίσα ίσα ήταν μία δεξιά κυβέρνηση που μαζί με την Μέρκελ μέσα σε λίγες μέρες μετέτρεψαν το «Όχι» της κυπριακής Βουλής σε «Ναι» Και φάνηκε καθαρά φάνηκε αυτό που ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή στις ελλειμματικές χώρες του Νότου πλήττεται ο λαός, χάνεται η κοινωνική συνοχή, σε αντίθεση με την ισχυροποίηση και την απόκτηση επιπλέον κερδών, των χωρών του Βορρά. Για μας, το κρίσιμο ζήτημα είναι: καμιά θυσία προς όφελος της πλουτοκρατίας, καμιά θυσία υπέρ του κεφαλαίου. Εμείς, θα διεκδικήσουμε ισότιμη μεταχείριση μέσα στην Ευρωζώνη. Οι σύμμαχοί μας στην Ευρωζώνη, είναι οι λαοί. Οι λαοί του Νότου, μπορούν να συνεννοηθούν για να υπάρξει ένα καλύτερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Για μας, στον ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με καφέ και κρασί. Για μας διαπραγμάτευση είναι, «σύγκρουση».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όταν γίνεται κυβέρνηση πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα σας πάρει, η ανάκαμψη της κοινωνίας, η πάταξη της ανεργίας, κ.ά.;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Δεν μπορείς να μιλήσεις δίνοντας τακτά χρονικά διαστήματα. Μιλάμε για ριζικές αλλαγές, όχι για επιδιορθώσεις. Τι επιδιόρθωση μπορείς να κάνεις, στα τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας; Οι πολίτες, ξέρουν και δεν περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «το μαγικό ραβδί» για να κάνει τα πάντα άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το τοπίο στο πολιτικό σύστημα, θα βάλει φραγμό στη διαφθορά, θα σταματήσει αυτούς που επί χρόνια καρπώνονταν τον μόχθο του λαού. Αυτά και άλλα που χρειάζονται όμως θα γίνουν μαζί με τον λαό. Έχουμε πλήρη αίσθηση του τι συμβαίνει, δεν είμαστε κυβέρνηση είμαστε στην Αντιπολίτευση, γνωρίζουμε ότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα να ανατρέψουμε τα πράγματα by the book, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Και δεν έχουμε αυταπάτες για να σώσουμε εμείς το ευρώ. Θ α σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ
Ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι ο δρόμος της κοινωνικής πάλης.
-Στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θ α πάει με ενιαία λίστα στην εκλογή των εκπροσώπων του και θα είναι ένας ενιαίος φορέας κι όχι «πολλά κόμματα σε συσκευασίας ενός».

(Για την αντιγραφή Μ.Φ.)