Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Πρωτοφανής νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός και λογοκρισία στην Ελλάδα.
 
Η πρωτοφανής αυταρχική απόφαση του ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού να κλείσει την Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ), τους τρεις τηλεοπτικούς της σταθμούς (ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3) και τους δεκάδες εθνικούς και περιφερειακούς ραδιοφωνικούς της σταθμούς, αντιστοιχεί μόνο με καταστάσεις που συναντώνται στις σκοτεινότερες περιόδους δικτατορικών καθεστώτων.

Μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, η κυβέρνηση έκλεισε άμεσα τόσο την ψηφιακή όσο και την αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ και αποσύνδεσε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις στα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στην Αθήνα. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία να εκκενώσει δύο κτίρια της ΕΡΤ στο κέντρο της Αθήνας και απειλεί να εκκενώσει τα κατειλημμένα κεντρικά γραφεία εντός των επομένων ωρών.

Με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ απολύονται άμεσα 2656 εργαζόμενοι. Αυτή η βάρβαρη καταστροφή 2656 νοικοκυριών βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις προσδοκίες της τρόικα, που έχει απαιτήσει 2000 άμεσες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. 

Χιλιάδες πολίτες, μέλη αριστερών κομμάτων, συνδικαλιστές και ακτιβιστές ήδη συγκεντρώθηκαν από χθες το βράδυ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στην Αθήνα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους που κατέλαβαν το κτίριο. Παρόμοιες καταλήψεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε όλα τα περιφερειακά γραφεία της ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι παραμένουν στα στούντιο και μεταδίδουν συνεχώς όλες τις νεότερες πληροφορίες, μέσω διαδικτυακών τηλεοράσεων (web tv) και του ραδιοφώνου. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώνονται επίσης από χθες έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) καταδικάζει τον πρωτοφανή αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης και την πρωτοφανή απόπειρά της να λογοκρίνει την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης. Η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει κάθε είδους νομιμοποίηση και πρέπει να φύγει! 

Αυτό που συμβαίνει από χθες στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι η επιβολή των Μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση του αυταρχισμού και την καταπίεση θεμελιωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στηρίζει την άμεση και μαζική κινητοποίηση του ελληνικού λαού, της Αριστεράς, των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων. Το ΚΕΑ απαιτεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταδικάσουν τις πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα αναλάβει άμεσα κινηματικές και θεσμικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην επιτρέψει τη λογοκρισία των ελληνικών δημόσιων ΜΜΕ.