Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

syriza1Χιλιάδες άνθρωποι σε όλοι την Ελλάδα που  παίρνουν μέρος στις διαδικασίες  του οργανωτικού και πολιτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  . Η συμβολή  όλων των μελών του   αλλά και η εμπλοκή της κοινωνίας στις διαδικασίες  του Συνεδρίου μας έχει σαν ζητούμενο να επανιδρύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο σύγχρονο κόμμα που θα  αξιοποιεί την εμπειρία του παρελθόντος και θα αγωνισθεί για το ξεπέρασμα της  παρούσας κρίσης  και την ανατροπή  των αιτιών που τις γεννούν, στην κατεύθυνση πραγμάτωσης μιας κοινωνίας χωρίς  εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , που θα εμφορείται  από τα ιδανικά και της αξίες της Αριστεράς την αλληλεγγύη, την ισότητα την συναδέλφωση, την γενική ελευθερία και την καθολική δικαιοσύνη.   
Η κρίση του συστήματος
Είναι πια κοινή παραδοχή ότι ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση. Η κρίση που ζούμε, που ξεκίνησε ως κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μετατράπηκε σε κρίση δημόσιου χρέους οδηγώντας στα προγράμματα λιτότητας, τείνει να προσλάβει οικουμενικές διαστάσεις, θίγοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάθε χώρα και αγγίζοντας κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
 Τόσο η κρίση των τραπεζών όσο και η κρίση των κρατών είναι εκφράσεις της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, όπως αυτή ξέσπασε μετά από τρεις δεκαετίες συσσώρευσης κερδών, μέσα από την τεράστια αναδιανομή πλούτου και εξουσιών υπέρ του κεφαλαίου που οργάνωσε ο νεοφιλελεθερος καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα.
Η αστική τάξη επιχειρεί την υπέρβαση της με την καταστροφή ενός αριθμού των παραγωγικών δυνάμεων, με την εκπόρθηση νέων αγορών και την πιο εντατική εκμετάλλευση των παλιών , ταυτόχρονα  επιχειρεί να «επαναρροφήσει » τις αντιφάσεις του συστήματος και να αναπαράγει την ηγεμονία της.
 Η δυνατότητα της να το κατορθώσει εξαρτάται  από το εύρος και την ένταση της πολιτικής πάλης εναντίον του συστήματος , μια πάλης στην οποία καλούμαστε να συμμετέχουμε έχοντας  επίγνωση της ιστορικής φάσης που ζούμε με στόχο  την  αναδιάρθρωση  όχι μόνο    της οικονομίας και της  παραγωγικής βάσης  αλλά την ανάταξη της  κοινωνίας ,των  πολιτικών ,κοινωνικών   ανθρώπινων σχέσεων στο σύνολο τους αλλάζοντας  επίσης μέσα από την διαδικασία συμμετοχής μας στους καθημερινούς  αγώνες  και τους    εαυτούς  μας.
Η Κρίση στην Πατρίδα μας και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η  κρίση στην πατρίδα  μας  εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση  Τα κόμματα που κυβέρνησαν  και κυβερνούν το τόπο με τις επιλογές και πρακτικές τους συνέτειναν  καθοριστικά  τόσο στην κρίση  όσο και στην έντασή της . Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία καλπάζει κοινωνία αποσυντίθεται, η Δημοκρατία περιστέλλεται, η οικονομία ακολουθεί καθοδική πορεία ενώ ο ομαλός τρόπος ζωής όλων μας αποδιαρθρώνεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
            Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ   αγωνίζεται  για να βάλει τέλος στην προϊούσα εξαθλίωση, για να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της εργασίας και την ανάγκη να αναδειχθεί αυτός ο κόσμος σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας   για να εκφράσει, τέλος, την ανάγκη ριζικής   αναμόρφωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Ο   ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  αγωνίζεται για να οργανώσει τη δημοκρατική ανατροπή, για να ανοίξει τον δρόμο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στηριγμένης σε ένα ευρύ μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μιας κυβέρνησης που θα θέσει τη χώρα σε νέα τροχιά.
Για να επιτύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο,   ισχυροποιούμε  και διευρύνουμε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως τον πολιτικό φορέα που θα εμπνεύσει, θα κινητοποιήσει και θα συμβάλει καθοριστικά στην ενότητα και στην . τα και την οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας, αποσκοπώντας σε μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη μέσα σε ένα διαφορετικό παγκοσμία τοπίο σε ένα  άλλο κόσμο που είναι εφικτός.
            ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΏΝΑ
Ο «άλλος κόσμος» που «είναι εφικτός» είναι ο κόσμος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι ο κόσμος όπου  οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους   είναι πάνω από τα κέρδη ς. Είναι ο κόσμος  που  επικαλείται το  ιστορικό  του όνομά   σηματοδοτώντας το  στις συνθήκες του 21ου αιώνα.
            Για μας ο σοσιαλισμός δεν είναι ο εξωραϊσμός του καπιταλισμού ούτε η δήθεν «φιλολαϊκή»  διαχείρισή του.   Για μας ο σοσιαλισμός είναι μορφή  οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται κατά βάση  στην κοινωνική  ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων , που απαιτεί τη δημοκρατία σε όλους τους τομέις της δημόσιαςζωής, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουν, με τα εκλεγμένα όργανά τους, την παραγωγή κατευθύνοντάς την στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
                          Για την διακυβέρνηση
Η στρατηγική μας  για τον σοσιαλισμό ξεκινά από την ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος.
            Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της   Αριστεράς στηριγμένης σε μια πλατειά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα αποτελέσει τομή σε σχέση με την ελληνική ιστορία, τομή που   θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την κοινωνία μας και θα δώσει σημαντική ώθηση σε μια δυναμική  που ξεπερνά τα σύνορά μας.
                          Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μακριά από τη λογική του «ώριμου φρούτου», συμβάλλει από τώρα με όλες του τις δυνάμεις, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από τα κινήματα αλληλεγγύης και πολιτικής ανυπακοής, μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες προς πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός Βουλής, στην ικανοποίηση του αιτήματος που είναι σήμερα απολύτως επείγον: ήττα της αδιέξοδης  πολιτικής των μνημονίων και κυβερνητική αλλαγή.
            5. Οι πολιτικοί άξονες της δράσης μας
 Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήδη μάχεται και θα εξακολουθήσει να μάχεται ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό μέτρο ή νομοσχέδιο, ασκώντας εξαντλητικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
 Σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική δράση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού και μαζικού αυτόνομου κινήματος, ενός κινήματος αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν να επιβάλουν τα μνημόνια, ενός κινήματος ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, ενός κινήματος γνήσιας και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης. Η ιδέα της αλληλεγγύης    αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής μας.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αγωνίζεται για την αναμόρφωση τουσυνδικαλιστικού και την ανασυγκρότηση του αυτοδιοικητικού   κινήματος  στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να ανθίσουν όλες οι κατάλληλες μορφές άμεσης δημοκρατίας: από το τι κάνουμε όλοι και όλες μαζί για τη γειτονιά και το χωριό, το διαμέρισμα, την πόλη και την περιφέρεια, μέχρι το πώς ζούμε, πώς αλληλοβοηθούμαστε, πώς καλλιεργούμε τη σκέψη και τις ευαισθησίες μας, πώς ψυχαγωγούμαστε.
            Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη αναλάβει και θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρώπης, και όχι μόνον αυτής . Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, στον έμπρακτο συντονισμό των αντίστοιχων αγώνων και στην ανάδειξη της Αριστεράς σε βασικό παράγοντα των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.
            6. Οι προγραμματικοί μας στόχοι
Το πρόγραμμα που συγκροτούμε συνιστά αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας που εμπλέκει όλους τους τομείς δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όλους εκείνους και εκείνες που μετέχουν σε αυτούς.
            Οι επεξεργασίες αυτές έχουν καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συνόλου από στόχους αγώνα, στόχους που συνδέονται οργανικά μεταξύ τους. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να διατυπωθούν συνοπτικά, με τη μορφή τίτλων, ως καθήκοντα, αλλά και ως τακτικές και στρατηγικές δεσμεύσεις, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των δυνάμεων που στρατεύονται μαζί του.
            Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι δυνάμεις που στρατεύονται μαζί του οφείλουμε:
1. Να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα, χωρίς περίθαλψη και κοινωνι­κή προστασία, χωρίς πρόσβα­ση στα βασικά αγαθά. Να μην υπάρχει παιδί που πεινάει, να μην υπάρχει νοικοκυριό που χάνει το σπίτι του, να μην υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.
2. Να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους στη Βουλή   και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με βασικό κριτήριο την απασχόληση και γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.  
 3 . Να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών.
4. Να  αναστείλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, να επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και να ανασυγκροτήσουμε τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ώστε να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, παραγωγικό και αποτελεσματικό, δήμοσιο τομέα   υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και υπό τις κατάλληλες μορφές κοινωνικού ελέγχου .
5. Να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό όλων των δράσεων και λειτουργιών του:
6. Να καταργήσουμε όλες τις ρυθμίσεις και κρατικές δομές έκτακτης ανάγκης που έχουν οικοδομηθεί στο όνομα του χρέους, με προτεραιότητα την νομιμότητα έναντι της σκοπιμότητας .
7. Να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιερώνοντας τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία .
8. Να στηρίξουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα την παιδεία, τη λαϊκή μόρφωση, την επιστημονική έρευνα και τον πολιτισμό γενικά.
9. Να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα υπό τον σύνθετο χαρακτήρα του και σε όλες του τις διαστάσεις
10. Να προβάλουμε την ανάγκη και να διεκδικήσουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα το αίτημα για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής  αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελε ύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα ώστε να επαναθεμελιωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην κατεύθυνση   της κοινωνικής δικαιοσύνης  – του  κοινωνικού κράτους και του σοσιαλισμού.   Να αναπτύξουμε μια άλλου τύπου ένταξη στο παγκοσμιοποιημένο κόσμο  που θα εγγυάται  την εθνική ανεξαρτησία μας και θα προστατεύει την εδαφική μας ακεραιότητα.    .
7. Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε
    Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας πολιτικός που επιδιώκει να συμπυκνώνει υπό τη σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αίωνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δυνάμεων της εργασίας και των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών και να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην πραγματοποίησή τους.                              Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας πλουραλιστικός με ταξική αγκύρωση στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, αλλά και με ρητές φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις.  
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι δημοκρατικός Είναι φορέας όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε δημοκρατικά και πάντοτε από τα  εκάστοτε αρμόδια όργανα.. Είναι φορέας που λειτουργεί συλλογικά με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, που δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά κατοχυρώνει και προστατεύει τις  μειοψηφίες.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας με μέλη που απολαμβάνουν πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και καθήκοντα.  Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας που μεριμνά συστηματικά για τη θεωρητική κατανόηση του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι και για τη θεωρητική μόρφωση των μελών του.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας μόνιμα ανοιχτός στην κριτική της κοινωνίας απέναντί του και στη δική του αυτοκριτική, με την ικανότητα να αλλάζει όσα κάθε φορά δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.          Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας που επιδιώκει συστηματικά να αποτελεί πρόπλασμα της κοινωνίας που οραματιζόμαστε..
8. Τι ζητάμε
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όσους και όσες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, όσους και όσες είναι άνεργοι, όσους και όσες ζουν στο πλαίσιο του απόδημου ελληνισμού, να ενωθούν στο μεγάλο πολυδιάστατο λαϊκό κίνημα που περιγράψαμε, με κεντρικό πολιτικό στόχο την κατάργηση των μνημονίων και των συνοδευτικών τους μέτρων και τη δημοκρατική ανατροπή του κομματικού και πολιτικού συστήματος που τα υπηρετεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ  ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Τζάρας μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων