Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη στα Ανώγεια πραγματοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Σταθάκης. Κατά τη διάρκειά της είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Δήμαρχο κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη (φωτογραφία) και τον Διευθυντή του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού Μυλοποτάμου-Μαλεβυζίου (ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.) κ. Δημήτρη Παττακό, ενώ στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Κατά την ομιλία του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, η οποία δεν επιτρέπει την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, του χρέους και της φτωχοποίησης των πολιτών. Αναφερόμενος στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την «αξιοποίηση» – εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, σημείωσε ότι προοιωνίζονται συρρίκνωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω ένταση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί αλλαγή πολιτικής, με αναδιανομή των φορολογικών βαρών και πάταξη της φοροδιαφυγής-φοροασυλίας των πλουσιότερων, στήριξη της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ιδιωτικής, κρατικής, ή συνεταιριστικής), αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει αποτελεσματικός και προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων με σταθεροποίηση των μισθών κι επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Κατά τον κ. Σταθάκη είναι απαραίτητες συντεταγμένες θεσμικές παρεμβάσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τον απεγκλωβισμό των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό στις διάφορες εκφάνσεις του, την ενέργεια, ή τη μεταποίηση, αναπτύσσοντας παράλληλα και τους τρεις τομείς της οικονομίας. Η αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών, επικοινωνιών κι ενέργειας με κρατικό έλεγχο, ή η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία, μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετα πεδία ανάπτυξης, εθνικής και περιφερειακής.

Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την άμεση ανάγκη εγκατάλειψης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, ρήξης με το διαβρωμένο σύστημα εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών και αλλαγής του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και την απαλλαγή από τον διεθνή έλεγχο.