Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση με σχολικούς φύλακες του Δήμου Χανίων, από τους 10 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα στα Χανιά, είχε χθες το πρωί ο βουλευτής τού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Σταθάκης, στα γραφεία τού κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενημερώθηκε για τις συνέπειες που θα προκύψουν από την απόλυση των σχολικών φυλάκων στην ασφάλεια των σχολείων κατά τις ώρες που αυτά δε λειτουργούν, καθώς και για τις εξελίξεις στον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι τόσο πανελλαδικά όσο και στα Χανιά.

Οι σχολικοί φύλακες επεσήμαναν την άνιση μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε άλλη υπηρεσία, όπως συμβαίνει με άλλες ειδικότητες δημοτικών υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων στην υγεία κ.ά., μολονότι προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες. Επίσης, σημείωσαν ότι το έργο τους και οι ίδιοι δεν έχουν αξιολογηθεί και πως, ενώ απολύονται, προετοιμάζεται διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων σχολικών φυλάκων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Τέλος, ενημέρωσαν τον κ. Σταθάκη ότι διεκδικούν την ασφαλιστική αναγνώριση περίπου πέντε χρόνων υπηρεσίας, που αντιστοιχούν στην περίοδο «μαθητείας» τους, κατά την οποία δεν έπαιρναν ένσημα.

Από τη μεριά του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστήριξε, πως και η περίπτωση της κατάργησης της ειδικότητας των φυλάκων σχολικών κτιρίων συνιστά δείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης. Με την ασκούμενη σήμερα πολιτική αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας σειράς υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως η φύλαξη των σχολείων, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ακόμα και αν η μεταβολή αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αύξηση του κόστους τους και διόγκωση της ανεργίας.

Κατά τον κ. Σταθάκη, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο κυνισμός της σημερινής κυβέρνησης, στη βάση του οποίου καταργούνται ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων (όπως των σχολικών φυλάκων, ή ορισμένων εκπαιδευτικών), αλλά και ολόκληρες υπηρεσίες (όπως της Δημοτικής Αστυνομίας) και μάλιστα χωρίς σχέδιο ή προγραμματισμό. Τέτοιες πρακτικές δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά την ικανοποίηση των δανειστών, την επίδειξη πολιτικής πυγμής και την κάλυψη δημοσιονομικών σκοπιμοτήτων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κυνήγι μαγισσών, αφού οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι η οικονομική τους πολιτική είναι αδιέξοδη.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε, ότι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα πρέπει να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για να την ανατρέψουμε, οδηγώντας τη χώρα μας μακριά από την ανθρωπιστική κρίση που τη μαστίζει, στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.