Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013


Η κυβέρνηση - διά του Κυριάκου Μητσοτάκη - πρότεινε η συζήτηση επί της πρότασης μομφής να ξεκινήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Η πρόταση έγινε δεκτή με ομοφωνία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής "σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής."
Πριν καταθέσει την πρόταση μομφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε από το βήμα της Βουλής:
"Για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Πριν από 5 μήνες, αποφασίσατε πραξικοπηματικά να βάλετε λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, χωρίς να φέρετε τίποτα στη Βουλή. Επί μήνες, αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ. Προχθές, χαρίσατε στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων. Σήμερα, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισβάλανε με απόφασή σας, αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο της ΕΡΤ. Μπήκατε νύχτα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για να μπορείτε αύριο τη νύχτα να εισβάλετε στα σπίτια των ανθρώπων.
Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν δικαιούμεθα να αποδεχθούμε αυτή τη μέγιστη θεσμική εκτροπή. Βεβαίως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς. Βαραίνει όλους. Τον καθένα και την καθεμία από εμάς τους βουλευτές. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά καθ’ όπως του αναλογεί. Σας ενημέρωνω κ. πρόεδρε, εσάς και το σώμα ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποφάσισε αξιοποιώντας το άρθρο 142 του κανονισμού της βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Οφείλουμε έχουμε χρέος να την σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε."
left.gr