Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Του Πέτρου Λυμπεράκη

Είμαστε αντιμνημονιακοί: Αντιπαλεύομε όλα τα μέτρα που οδηγούν το λαό μας σε εξαθλίωση
Είμαστε αντικαλλικρατικοί: Αντιπαλεύομε όλα τα μέτρα που οδηγούν την Τ. Α. σε εξυπηρετητή των συμφερόντων των δανειστών, σε απόσταση από τους πολίτες.

Επειδή όμως να λέμε “αντί” είναι εύκολο και επειδή αν δεν ασχοληθούμε εμείς, κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί, επιλέγομε να πάρομε την κατάσταση στα χέρια μας αναλαμβάνοντας θετικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση των επιπτώσεων που επέφεραν στη ζωή μας με πρόσχημα την κρίση. Η διεκδίκηση της διαχείρισης του Δήμου είναι το πρώτο βήμα, με τους εξής στόχους
  1. Ανακούφιση των συμπολιτών μας που υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης. Έμπρακτη στήριξη κάθε υφιστάμενης κινηματικής πρωτοβουλίας που κινείται στην κατεύθυνση αυτή (κοινωνική κουζίνα, παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο, στέκια...) και πρωτοβουλίες για νέες αντίστοιχες δράσεις (στέγη, χώροι δραστηριοτήτων και πολιτισμού, ...)
  2. Υπηρεσίες στους πολίτες: Δήμος φιλικός και αποτελεσματικός στις υπηρεσίες που παρέχει και όχι φοροεισπρακτικός (διαφάνεια στα αναζητούμενα από τους πολίτες χρήματα)
  3. Δήμος δεν είναι μόνο τα Χανιά: οι υπηρεσίες και οι παροχές του Δήμου πρέπει να φτάνουν παντού αναλόγως με τις τοπικές ανάγκες: Από το Μαδαρό ως το Χορδάκι και από το Καλάμι ως την Αγυά. Προτεραιότητα το περιβάλλον και η πρωτογενής παραγωγή.
  4. Η Πόλη στους πολίτες: θέματα πεζοδρομήσεων, μισθώσεων δημόσιων χώρων, ποδηλατόδρομων, διεκδίκηση και ανάπλαση ελεύθερων χώρων από μεγάλους (Αγ Απόστολοι, Μαρκόπουλο) ως τις πιο μικρές γωνιές της Πόλης. Ολοκληρωμένη διαμόρφωση Παλιάς πόλης. Ζώνες και κανόνες χρήσεων. (μουσικάδικα, ξενοδοχεία-κατοικίες, εμπόριο, αυτοκίνητα)
  5. Ειδικές προσεγγίσεις για θέματα μεγάλων υποδομών (Σούδα, Αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, Βιομηχανική – Βιοτεχνική Ζώνη). Το μεγαλύτερο έργο: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ).
  6. Ορθολογικοποίηση ΔΕΔΙΣΑ (διαχείριση σκουπιδιών) ΔΕΥΑΧ (διαχείριση νερού). Προτάσεις και εφαρμογές εξοικονόμησης ρεύματος. Συμβολικό «μεγάλο έργο» η φωτοβολταϊκή ηλεκτροδότηση της Αγοράς.
  7. Άνοιγμα χώρων πολιτισμού στους πολίτες με έμφαση στα παιδιά. Χώροι για να ζωγραφίζουν, να παίζουν μουσική, να κάνουν εκδηλώσεις. Αναβάθμιση δημοτικής βιβλιοθήκης σε χώρο ανάγνωσης, καφέ, επικοινωνίας, εκδηλώσεων. Ανάδειξη αναβάθμιση όλων των δομών πολιτισμού (πινακοθήκη, Ιστορικό Αρχείο, κινηματογράφος, βιβλιοθήκη, Κήπος...)
  8. Αναδιοργάνωση κτηρίων Δήμου: στο κεντρικό Δημαρχείο μένουν μόνον τα εντελώς απαραίτητα. Ορθολογικοποίηση χρήσης λοιπών κτηρίων. Ειδική μέριμνα για σχολική στέγη και πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας
Στην προσπάθειά μας αυτή δεν μπορούμε μόνοι. Έχουμε ανάγκη την εθελοντική προσφορά ομάδων και ειδικών που θα κινηθεί από την αγάπη για μια πόλη που την αξίζει: Υπηρεσίες, εθελοντικές ομάδες εργασίας (γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νομικοί, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, ιστορικοί...). Συνυπογραφή κειμένων αμοιβαίας συνεργασίας με Πολυτεχνείο, ΜΑΙΧ, ΤΕΙ.
Πρώτα και κύρια όμως έχομε ανάγκη τη συμμετοχή στην πράξη κάθε ενεργού πολίτη των Χανίων για την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο.