Κυριακή 9 Μαρτίου 2014


ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΠΡΩΤΑ 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Σε προηγούμενο άρθρο μου, με τίτλο «Μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 - σκέψεις για την δημιουργία Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Αυτοδιοικητικού κινήματος στα Χανιά» υπογράμμιζα μεταξύ άλλων τον έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαραχτήρα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική συγκυρία της κρίσης και των μνημονίων.
 Σημείωνα επίσης την ανάγκη να δοθεί βήμα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που καταστρέφει η κρίση, στους «από κάτω» που δεν αναγνωρίζουν το εαυτό τους στο σημερινό φαύλο και απαξιωμένο σύστημα εξουσίας και στους διαχειριστές της .
Ανάφερα ακόμη ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών  υπήρχε η ανάγκη και στα Χανιά δημιουργίας ενός αυτόνομου αυτοδιοικητικού σχήματος που συλλογικά και δημοκρατικά   θα «κινητοποιεί τον  κόσμο της εργασίας, και του πνεύματος, της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς ,της ριζοσπαστικής οικολογίας και των ανθρώπων των κινημάτων , και που θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δράσεις    παραμένοντας ενεργό  και δραστήριο και μετά τις εκλογές».
Με την δημιουργία της δημοτικής κίνησης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και την εκλογή μέσα  από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες του επί κεφαλής του ψηφοδελτίου της τον «πρώτο μεταξύ ίσων», τον εκπαιδευτικό Γιάννη Σαρρή έγινε το πρώτο βήμα στην παραπάνω κατεύθυνση.
Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι Αντιμνημονιακές δυνάμεις ,οι δυνάμεις της Οικολογίας,  οι πολιτικές τους εκφράσεις τους τα κινήματα της πόλης  οι απλοί πολίτες των Χανιών ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία και αρχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από το εγχείρημα αυτό .
Ήδη  εκδηλώθηκαν οι πρώτες κινήσεις των ανθρώπων της κίνησης. Εμφάνιση στην κατάληψη της ΕΡΑ Χανίων με την απαίτηση για Δημόσια Ελεύθερη Ραδιοφωνία, αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του Αερολιμένα Χανίων, κινητοποίηση  και συμμετοχή των μελών στο κίνημα κατά της ρίψης των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, εξορμήσεις στις περιφερειακές κοινότητες, εκτός  από τα εσωστρεφή πλην  όμως αναγκαία  των επιτροπών προγράμματος και ψηφοδελτίου,εκλογικού κέντρου κ.α.
Με τις φράσεις « θα διοικήσουμε υπακούοντας  » τους ανθρώπους της πόλης, «  Πρώτα ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του » όλα τα μέλη της κίνησης μαζί με τους Χανιώτες και Χανιώτισσες αρχίζουν να κάνουν το πρώτο βήμα βηματισμό και να χαράσσουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη και όλες τις κοινότητες του δήμου Χανίων.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ
ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 

Νίκος Τζάρας