Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τις παραμονές της συζήτησης του μεταναστευτικού νόμου στη Βουλή η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την ατζέντα του Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Οι 350 πρόσφυγες που έφτασαν στα Χανιά την 1η Απριλίου με επιλογή της FRONTEX που τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας που ήταν ο προορισμός τους προέρχονται από την Αίγυπτο του στρατιωτικού πραξικοπήματος και τη Συρία του εμφυλίου πολέμου.

Οι 155 Σύριοι, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, το μόνο που ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς και την ελληνική κυβέρνηση είναι να βοηθηθούν ώστε να φτάσουν σε χώρα που θα έχει δομές υποστήριξης προσφύγων, για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι κεντρικό ζήτημα στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών αναδεικνύεται η πολιτική της Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που σαν αποτέλεσμα της εξάρτησης που επιβάλλουν τα μνημόνια και οι πολιτικές των υποτελών Κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε πρόθυμο υπηρέτη για κάθε «βρώμικη» και «δυσάρεστη» δουλειά, (όπως συμβαίνει με τα χημικά και τώρα με τους μετανάστες, που, προφανώς δεν θέλησαν στα εδάφη τους οι άλλες Κυβερνήσεις), είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοκιμασθούν πρόσωπα και παρατάξεις που έχουν προκαλέσει τα σημερινά αδιέξοδα. Να αναδειχτεί από τις κάλπες η θέληση του ελληνικού λαού για μια διεθνώς αξιοπρεπή νέα Κυβέρνηση, που θα σέβεται τις μεγάλες ανθρωπιστικές παραδόσεις της Ηπείρου μας εξίσου με τη διεθνή νομιμότητα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να αξιώνει σεβασμό και ισονομία στο διεθνές πεδίο, ώστε να αποφεύγονται μονομερείς σε βάρος της καταστάσεις.

Αντί αυτού, το ελληνικό κράτος απαντά με εξάμηνη αναστολή απέλασης, άρνηση πρόσβασης των προσφύγων στην Αττική για να μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα πολιτικού ασύλου και ουσιαστική εγκατάλειψή τους στους δρόμους των Χανίων.

Είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης, που πηγάζει από το Διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, η δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπεται κι έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Είναι επίσης αναγκαία, η κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2», που έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χωματερή εγκλωβισμένων ανθρώπινων ψυχών. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση προστασίας και άμεσης παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων στους Σύριους πρόσφυγες.