Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Σε όλες τις ευρωεκλογές, από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ, μέχρι σήμερα η ψήφος έχει αυτόματα διπλή σημασία, τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή. Σε αυτές τις εκλογές είναι απόλυτα αναγκαίο ένα ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη συνολικά για αλλαγή πολιτικής ενάντια στον Μερκελισμο, στην λιτότητα, στην χειραγώγηση του Ευρωπαϊκού Νότου, στον φιλελευθερισμό. Είναι αναγκαία μια στροφή προς τα αριστερά στην Ευρώπη και αυτό σηματοδοτεί και η υποψηφιότητα Τσιπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα στη χώρα μας, χώρα του ευρωπαϊκού νότου, είναι από όλους αποδεκτό ότι μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη θα βοηθήσει στο να έρθουν γρηγορότερα καλύτερες μέρες στην Ελλάδα με μείωση του χρέους, της ανεργίας, της μετανάστευσης, της φτώχειας.

Παράλληλα, στην Ελλάδα του Γκεμπελισμου, βιώνουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος να γαντζωθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο. Αφού, η οικονομική πολιτική φτωχοποίησε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οδήγησε στην συρρίκνωση & στην ανεργία μεγάλο μέρος της αστικής τάξης, και στη μετανάστευση την νεολαία. χωρίς καμιά προοπτική εξόδου από αυτές. Προσπαθεί, μάλιστα, η κυβέρνηση «Σαμαρά» με «καθρεφτάκια κα χάντρες» για τους ιθαγενείς να πάρει παράταση ζωής και μετά τις ευρωεκλογές. Μας μιλά, λοιπόν, για «πρωτογενές πλεόνασμα» που δεν προέρχεται από την ανάπτυξη της χώρας, άλλα από την υπερβολική φορολόγηση των μειωμένων εισοδημάτων και τη καταβαράθρωση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Επίσης, πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές για δανεικά με όρους μνημονίου με πολύ υψηλά – επαχθή και δυσβάστακτα- επιτόκια που καθιστούν επισφαλή την αποπληρωμή τους. Τέλος, όλη η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το επαχθές μέρος του, καθώς και για τις γερμανικές οφειλές - αποζημιώσεις από την εποχή του Β Παγκόσμιου πόλεμου, μεταφέρονται αόριστα στο μέλλον.

Σε αυτές τις συνθήκες η ψήφος του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές άλλα και στις Περιφερειακές & Δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν απλά μια ψήφο διαμαρτυρίας, μια στιγμιαία εθνική δημοσκόπηση της κοινής γνώμης. Είναι επιτακτική ανάγκη, η διαμόρφωση στην κοινωνία, και η αποτύπωση της στις κάλπες μιας αριστερής πλειοψηφίας που θα προτείνει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Οφείλουμε, το μήνυμα των τριπλών εκλογών να είναι η ύπαρξη μιας σαφούς αριστερής πλειοψηφίας στο λαό, ώστε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις εθνικές κάλπες να μη βρεθεί στις καλένδες.

Το μήνυμα λοιπόν των ευρωεκλογών είναι « Ψήφος ανοχής στο Σαμαρά ή άμεση προσφυγή στις κάλπες».