Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ανησυχία και προβληματισμό γεννούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση ιεραρχικά δομημένης, όπως φαίνεται, εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην Κρήτη. Είναι αυτονόητο πως αποτελεί έργο της Δικαιοσύνης να διαλευκάνει το όλο θέμα, επιβεβαιώνοντας ή όχι το χαρακτηρισμό και τις πληροφορίες που έδωσαν οι αστυνομικές αρχές και αποδίδοντας τα αδικήματα με τον επιστημονικά επιβεβλημένο τρόπο.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθούν μερικές πλευρές της υπόθεσης, που προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση, οι οποίες έχουν κατά την γνώμη μας κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

- Το εύρος των έκνομων δραστηριοτήτων που αποκαλύφθηκαν αρμόζει σε πολυπλόκαμες οργανώσεις "κλειστού τύπου". Παρόμοια μορφώματα δεν είχαν μέχρι σήμερα εμφανιστεί στην Κρήτη σε τέτοια έκταση (με θλιβερή εξαίρεση βέβαια την ανεξιχνίαστη ακόμα υπόθεση της έκρηξης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την 1η Ιουλίου 2008).

- Η σύνθετη εγκληματικότητα στην οποία κατά τα φαινόμενα επιδίδονταν ή επρόκειτο να επιδοθούν όσοι κατηγορούνται, δεν γνώριζε όρια. Προκύπτει μια εμφανής επιδίωξη να λειτουργήσει η εγκληματική δράση και εκφοβιστικά. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και κάθε είδους "τρομοκρατικές" δράσεις. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η πληροφορία για απειλές ή και σχεδιαζόμενη βομβιστική ενέργεια εναντίον εκλεγμένου δημάρχου. Όσο και αν τα αίτια παραμένουν άγνωστα η μη ανακοινώσιμα, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί ότι μια τέτοια διάσταση είναι άκρως ανησυχητική για την ομαλή κοινωνική ζωή. Εάν μάλιστα οι απειλές σχετίζονται με την προσπάθεια να επιβληθούν η παρανομία σε βάρος της νομιμότητας, το ατομικό ιδιοτελές συμφέρον σε βάρος του κοινού οφέλους και των δημόσιων αγαθών, όπως πιθανολογείται ότι ισχύει στην περίπτωση του δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ουσιαστική απειλή. Το φαινόμενο αντιστοιχείται με όσα συνέβαιναν σε άλλες εποχές και συμβαίνουν ακόμα σε μερικές χώρες όπου οι συμμορίες λειτουργούν σαν το "μακρύ χέρι" κύκλων που θέλουν να παραμερίσουν και να εκφοβίσουν πρόσωπα του δημόσιου χώρου και μάλιστα τα πιο ριζοσπαστικά και πρωτοποριακά, όταν θεωρούν ότι στέκονται εμπόδιο στους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους η στα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτή τη διάσταση οφείλει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι να την προσέξουν ιδιαίτερα και να την καταπολεμήσουν, πριν να είναι αργά.
 
- Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο στην άνδρωση εγκληματικών φαινομένων "νέου τύπου" διαδραματίζει η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Οι εύκολες και ισοπεδωτικές κρίσεις ότι "για όλα φταίνε οι αλλοδαποί" και οι εξίσου ανιστόρητες και ανεπαρκείς γενικές αναγωγές στην "εγκληματική φύση" κοινωνικών ομάδων ή περιοχών αποδεικνύονται παντελώς άστοχες. Είναι φανερό ότι η έξαρση φαινομένων εγκληματικότητας συνδυάζεται με την χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών, τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργεί η κρατούσα παράταξη, τη γενικευμένη κρίση αξιών και τα αισθήματα απόλυτου αδιεξόδου που βιώνονται ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών.
 
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας σε όλους τους αποδέκτες της εγκληματικής δράσης. Απέναντι στα εκφοβιστικά χαρακτηριστικά, που διάφορες εγκληματικές ομάδες επιδιώκουν να έχει η παρουσία τους, η κοινωνία είναι και πρέπει να παραμένει ενωμένη. Στην Κρήτη των δημοκρατικών αγώνων και των υψηλών αγωνιστικών παραδόσεων, τέτοιες επιδιώξεις πρέπει να τσακιστούν στη γέννησή τους